Hurigil: Altın en iyi yatırım aracı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Antakya Kuyumcular Odası Başkanı Nebil Hurigil, 2023’te gram altının fiyatının 3 bin lirayı bulacağını iddia etti. Altın’ın dolara endeksli olduğunu belirten Hurigil, dolar arttıkça altın fiyatlarının da arttığını söyledi.

Merkez Bankası’nın faizleri stabil tuttuğunu belirte Hurigil, “Merkez Bankası faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek faizleri sabit tuttular. Bunun yanında Amerika’da Federal Reserve System’in (FED) açıklamaları oldu. Faizi yükseltme yoluna gideceklerini belirterek bunu işaret ettiler. Bilindiği üzere Amerika’da enflasyon yüzde 7 olarak açıklandı. FED’de yüzde 50-75 puan arasında faiz yükseltiyor. Buda altın fiyatlarını devamlı yukarıya iteceğini gösteriyor. Buda bizim iç piyasamıza olumsuzluk yaşatıyor. Altın ne kadar yükselirse, halkın alım gücü düşüyor. Bu yüzdende esnafımız zor bir sene geçiriyor. Her sene yaptığımız işin yüzde yüz altındayız. Hatta bazı esnaflarımız kapatma noktasına bile gelebilir. Çünkü altın lüks bir tüketim aracı oldu.  Eskiden yatırım aracıydı. Altın fiyatları yükseldiği için kimse yatırım yapmak için altın alamıyor.” dedi.

ALTIN EN İYİ YATIRIM ARACI

Altının en iyi ve en karlı yatırım araçlarının başında geldiğini belirten Hurigil, “Ama halkın alım gücünün yüksek olması lazım. Halkın alım gücünün olmaması otomatik olarak esnafa yansıyor. FED’in 2023 yılı için alacağı faiz kararları piyasayı çok etkileyecektir. Benim tahminime göre FED bundan sonra açıklanan enflasyon oranında faiz artırımına girecek. Eğer ki öyle bir şey yapmazlarsa altın fiyatları çok uçuk yerlere gidebilir. Fiyatlar 2 bin, 2 bin 500, 3 bin liraya kadar gidebilir. Çünkü altın dolara endeksli bir maden. Amerika doları dünyada eski durumuna getirebilirse altında bir düşüş görebiliriz.”

DOĞRU AMA TÜRK LİRASI GÜÇLE DEĞİL

“Bu düşüşünde çok büyük bir oranda olacağını zannetmiyorum. 2023 yılında altın fiyatlarının bin 500 liranın atına düşeceğini zannetmiyorum. Merkez Bankamız Türkiye’deki faiz oranlarını sabit tutmasıyla birlikte altın fiyatları yükseldi. Açıklama öncesi 780 lira olan 24 ayar altının gramı, şimdi bin 20 lira. Merkez bankası faiz artırımına girse, bunu iki yönlü düşünmemiz lazım. Yapılacak faiz artırımı ülkeye ne zarar verebilir. Faizin artmasın ülkeye tabi ki zarar verir. Faizi arttırdığın zaman parası olan bankalara koşuyor ve parasını bankaya yatırıyor. Bu yüzden Merkez Bankası’nın tutumu doğru bir tutum. Ama Türk lirasının güçlü olmadığı bir dönemde yapılıyor.”

FAİZİN DÜŞÜK OLMASI LAZIM

“Türk lirası güçlü olsa faizi daha da düşür. Sıkıntı Türk lirasının güçlü olmayışı. Bugün dolar 18 lira. Merkez Bankası bugün faiz yükseltse ki en az 4 puan yükseltmesi lazım. Bunu yaptığın zaman dolar 14-15 lira seviyesine geriler. Tabi bunun bir külfeti olacak ve o külfet maalesef devletimize yansıyacak. Çünkü hop diye faiz yükseltilmez. Cumhurbaşkanımız faiz konusunda diretiyorsa, inanı bu vatandaşın menfaatine, ama kimse bunu hesaplamıyor. Merkez bankasının faiz düşürmesi şu anda yanlış değil. İçeride bir istikrar oluşabilmesi için faizin devamlı düşük olması lazım.” dedi.

HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLİYORUZ

Avrupa’da faizlerin çok düşük olduğunu bunun da nedeninin Euro ve Dolar’ın kvvetli olmasından kaynaklandığını belirten Hurigil, “Avrupa Birliği’ne bağlı ülkeler EURO kullanıyor. Bugün Avrupa’da bir bankaya faize yatırdığınız 100 bin Euro’nun aylık faizi bin 300 Euro. Neden insanlar paralarını Euro’ya yatırsın. Yatırım yapıyor. Ama bizim ülkemizde paradan para kazanmak isteyen insan sayısı çok fazla. Her  şeyi biz devletten bekliyoruz. Bu yanlış, her şeyi devletten beklemek çok yanlış. Herkes devletini düşünerek hareket etse bugün Avrupa’dan daha güçlü oluruz.”

“Herkes kendini düşünüyor. Aman benim parama bir şey olmasın diyor. Paradan para kazanmaya çalışıyor. Vatandaş devletin yanında olmayınca her şey zamlanıyor. Hayat pahalılığı artıyor. O zamanda iktidar suçlu diyorlar. Buna ben katılmıyorum. Bugün devletin güçlü olabilmesi için vatandaşının devletinin yanında olması lazım. Devletine sahip çıkması lazım” diye konuştu.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu