HİÇ BİR EMEK SONUÇSUZ KALMAZ…

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Geçtiğimiz haftalardaki bir köşe yazımda; “zeytin ve zeytinyağ yerine maden için yiyin” demiştim. Ve Homeros’un , bir zeytin ağacının gölgesinde otururken : Zeytin ağacı dile gelir ve Homeros’un kulağına şöyle fısıldar.
«Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.» efsanesini yazmıştım. Yangını söndürmek için su taşıyan karınca misali söndürmesem de bir katkım olsun demiştim.
Son bir kaç gündür, Maden Yönetmeliği’ndeki zeytinliklerin enerji amaçlı madencilik için kullanılmasının ve böylece yok edilmelerinin yolunu açan değişiklik hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiği kamuoyuna yansıdı. Her ne kadar “karar yazım aşamasında” denilsede bu durdurma kararının kesinleşeceğini ve kesinleşmek zorunda olduğunu düşünüyorum. “Zeytinine Sahip Çık” sloganıyla herkesin bu mücadeleye el verdiği, ses getirdiği bu sonuç toplumsal mücadelenin başarısıdır. Oldukça heyecanlandım ve umutlandım. Bu toplum bu ülkeyi her alanda yeniden ayağa kaldıracak.
Hiç bir şey doğadan üstün değildir. İnsan, doğadan öğrenir hayatı ve ancak doğa yaşatır insanı. Anadolu zeytindir. Yağından, meyvesinden, yaprağından her şeyinden faydalanabilirsiniz yüzlerce yıl bir zeytin ağacının. Karşılık beklemeden sadece şifa verir size zeytin ağacı.
Zeytin ağacının sesi oldu bu toplum hep birlikte sahip çıktı zeytinine. Zeytin ağaçları için direndi, yaşadığı alana, toprağa, insana, hayvana can veren doğaya sarıldı. Kendi üretimimizin; tarım alanlarının yok edilmesi, üretim maliyetlerinin hızla artması gibi sorunlar nedeniyle tarımda, hayvancılıkta dışa bağımlı olma yolunda ilerlediğimiz bugünlerde bir kez daha umut ve heyecanla gördüm ki toprağa bağlı bir hayat bize ışık olup, önümüzü aydınlatacak. Toprak yaşamdır…

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu