Hatay’daki Özel Eğitim Merkezleri, AK Parti’yi ziyaret etti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

ERDEM: ÖZEL EĞİTİM MERKEZLERİ HİZMET VEREMEZ NOKTAYA GELDİ

Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Hatay İl Temsilciği başkan ve yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal’ı ziyaret etti. Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Hatay İl Temsilciği başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ziyaret kapsamında, başta yakıt olmak üzere kırtasiye,  temizlik gibi birçok alanda yapılan zamların özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki hizmetleri sürdürülemez hale getirdiğini ifade etti.

Dernek üyeleri, konu ile ilgili genel merkeze iletmek üzere AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal’a dosya takdim etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu Hatay İl Temsilcisi Zeynel Abidin Erdem, son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığını ifade etti.

Açıklamasında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki hizmetleri sürdürülemez hale geldiğini söyleyen Erdem, “İlimizde Hatay’da 15 ilçede 78 tane özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. Bu kurumlarda aileleri ile birlikte 2000 civarı çalışan bulunmaktadır.  Ayrıca, 20 bine yakın engelli birey bu kurumlardan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon hizmeti almaktadır. Devletten veya vatandaşlardan hiçbir ücret alınmadan evlerinden hizmet alacakları merkeze ücretsiz bir şekilde servis hizmeti de verilmektedir. Başta yakıt olmak üzere kırtasiye,  temizlik vb. alanlarda %200’leri bulan zamlar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki hizmetleri sürdürülemez hale getirmiştir. İçinde bulunduğumuz mevcut şartlarda bu soruna bir çözüm üretilemediği takdirde ülkemizin bu alandaki 20 yıllık kazanımları heba olma riskiyle karşı karşıya kalacaktır. Burada söz konusu olan, 2005 yılında engelli bireylere sunulan eğitim hakkının ekonomik koşullar sebebiyle kullanılamayacak hale gelmesi, ailelerimizin mağdur duruma düşmesi ve çalışanlarımızın işlerini kaybetme olasılığıdır. Bu tespitler ışığında taleplerimiz; servis ücretlerimizin karşılanması ve yasal hale getirilmesi, ücret iyileştirmelerimizin yapılmasıdır” dedi.

81 İLDEKİ ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİNİN ÜCRET İYİLEŞTİRME ORTAK TALEP RAPORU;

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’IN duyarlılığı ve sosyal devlet anlayışı gereği engelli bireyler kendilerini değerli hissetmiş ve destek görmüşlerdir. 2006 yılına kadar toplumdan izole edilen, evlerinden çıkamayan, sadece 35.000 engelli bireyin eğitim aldığı özel eğitim sektörümüz, günümüzde 525.000 engelli bireyin eğitim aldığı, 52.000 personelin istihdam edildiği, 800.000 engelli bireyin de rehabilitasyon sürecini başarıyla tamamlayarak topluma kazandırıldığı dünyaya örnek bir modele dönüşmüştür.

Ancak son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmektedir. Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen yıllık ücret artışları hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini neredeyse imkânsız hale getirmiştir. Ayrıca engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine taşınmasını sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmetinin tarafımızdan ücretsiz yapılıyor olması sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir.

Bunun yanı sıra, salgın koşulları sebebiyle dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kurumlarımızda büyük oranda etkilenmişlerdir. Özellikle akaryakıt, gıda, elektrik, doğalgaz, kırtasiye vb. ürünlere yapılan yüksek artışlar malumlarınızdır. Ayrıca Temmuz ayında asgari ücrete yapılması planlanan artışda kurumlarımıza ek bir maliyet oluşturacaktır.

Sonuç olarak; 2006 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesi bir asgari ücret miktarı kadar iken, 2022 yılına gelindiğinde asgari ücretin %27’sine gerilemiştir. Bu durum kurumlarımızı ağır bir ekonomik tablo ile karşı karşıya bırakmıştır.

      Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde bu günlere gelen bu güzel hizmet yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeni ile kapanma ile karşı karşıya kalmıştır. Bu tablo, hizmet alan özel gereksinimli bireyler, çalışanlarımız ve biz kurum sahipleri açısından telafisi mümkün olmayacak bir durumdur. Bu güzel hizmetin sürmesi için Hükümetimizin bütün kesimleri enflasyona ezdirmeme yönündeki kararları doğrultusunda kurumlarımızın da desteklenmesi hususunda gereğini bilgilerinize arz ederiz.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu