HATAY’DA HAYVAN HAKLARI BİRLİKTE, TEK YÜREK OLDU

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’da faaliyet gösteren birçok federasyon temsilciliği, dernek ve gönüllü bir bildiri yayınlayarak ‘Hatay Hayvan Hakları Birliği’ olarak ortak çalışma yapacağını duyurdu. 

Birliğin yaptığı açıklamaya göre; Haytap / Hayvan Hakları Federasyonu Hatay Temsilciliği, AnadoluFed / Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu İskenderun Temsilciliği, CANEL / Canlılar İçin El Ele Derneği, HATHAY / Hatay Hayvan Haklarını Koruma Derneği, HADER / Hayatlara Dokun Derneği, İskenderun Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği ve Fatma Betül Yalım önderliğinde bazı gönüllüler, son günlerde gelişen kurumsal ve bireysel hayvan hakkı ihlallerine karşı ortak çalışma kararı aldığını duyurdu. Yayınlanan bildiride ‘2004 yılında kabul edilip, geçtiğimiz yıl revize edilen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun atfettiği göreve rağmen ilçe belediyelerimizin büyük bir kısmı hayvan bakımevi kurmamış, kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarını başlatmamıştır. Bu sebeple sokak hayvanları kontrolsüz bir şekilde üremeye devam etmiş, artan nüfusla beraber hayvan hakları savunucularının besleme ve tedavi için yaptığı harcamalar artmış, hayvanlardan çekinen vatandaşlarımızın da korkuları katlanmıştır. Artan hayvan saldırısı haberlerini bizler de üzüntüyle takip ediyor, toplumda hayvanlara karşı önyargı / düşmanlık oluşmaya başlamış olmasından kaygı duyuyoruz. Bu saldırıların esas sorumluları gözden kaçırılmıştır. Bir canlının şiddete başvurmasına yol açan sebepler oldukça açıktır; tıpkı insanlar gibi hayvanların da en temel ihtiyaçları olan beslenme ve barınma sorunları çözüldüğü takdirde şiddet eğilimlerinin azalıp uysallaşacaklarını yetkili kişilere farklı zaman ve kuruluşlarca defalarca söyledik. Bunun yanı sıra; yapılacak düzenli kısırlaştırmalar ile hem nüfus artışının önüne geçileceğini hem de baskılanan üreme hormonlarının hayvanları uysallaştıracağını da bildirdik. Buna rağmen hala harekete geçmemiş olan ilçe belediyelerini faaliyete başlamak için ikna edemedik… Bu nedenle, Hatay il genelinde faaliyet göstermekte olan dernek, temsilcilik ve gönüllüler olarak; sokak ve yaban hayvanlarının yaşama ve var olma haklarını savunmak üzere  ‘Hatay Hayvan Hakları Birliği’ olarak ortak hareket etme kararı aldık. Bu bağlamda; yapılacak tüm kurumsal görüşmeler ve talepler birlik adına yapılacak, gelişmeler birlik olarak takip edilecektir.’ ifadesine yer verildi.

Öncelikli hedefin, hayvanların birer ‘canlı’ olduğunun toplum ve kurumlar tarafından kabul edilmesini sağlamak ve tüm canlıların doğal yaşam alanlarında özgürce yaşamasını sağlamaya çalışmak olduğu ifade edilen bildiride; yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunması ve avcılık gibi ‘ilkel’ içgüdülerin hayvanlarda kalıp insanlardan alınması, bu sebeple avcılık ile ilgili ciddi kontrol ve yasaklar getirilmesi gerektiği; sokak hayvanlarının şehir hayatına uyum sağlayabilmesi için, nüfus artış hızının düşürülmesi düzenli kısırlaştırmalar ile sağlanması, aşılama çalışmaları ile kuduz başta olmak üzere hayvandan insana bulaşabilecek hastalıkların önüne geçilmesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan bakımevinin fiziki koşullarının derhal iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi. Hatay Valililiği’nden başlayıp ilçe belediye başkanlıklarına kadar tüm kurumların konuyla ilgili harekete geçmesi gerektiği vurgulanan bildiride; ilçe belediyelerinin tamamının küçük ölçekli de olsa bir hayvan bakımevi kurarak kısırlaştırma-aşılama çalışmalarını ağırlıklı olarak üstlenmesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ağır hasta ve yaralı hayvanların tedavi ve bakımı için daha iyi bir şekilde organizasyon kurması, tüm ilçelerde acil müdahale ekiplerinin kurularak haftanın 7 günü, günün 24 saati gelen acil ihbarlara müdahale etmesi gerektiği de belirtildi.

İLK ZİYARET HATAY BAKIMEVİNE

Hatay valiliği, ilçe kaymakamlıkları, belediye başkanlıkları, doğa koruma milli parklar müdürlüğü ile ilçe tarım müdürlüklerini ziyaret edip taleplerinin sözlü olarak iletileceğini belirten Hatay Hayvan Hakları Birliği üyeleri, ilk olarak Hatay Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi’ni ziyaret etti. Ziyarete ilişkin yapılan açıklamada; ‘Eskiden Antakya Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren mevcut bakımevinin tek başına Hatay’ın bütün yükünü kaldıramayacağı açıktı, bunu daha önce yetkililere sözlü ve yazılı olarak ilettik fakat yasal görevi olan kısırlaştırma işini ilçe belediyeleri yapmadığı için sokak hayvanları kontrolsüz bir şekilde üremeye devam etti. Bu durum tüm vatandaşlarda olumsuz etki yarattı. Hayvanları sevip onları beslemeye çalışan gönüllüler, onlara yetemez oldu. Hayvanlardan çekinen ya da korkan insanlar, sayıca fazla oldukları gördükleri için korkuları katlandı. Açlık, bakım yetersizliği ve üreme içgüdüsü sokak hayvanlarının daha hırçın olmasına neden oldu. Kısırlaştırmalar düzenli olarak yapılsaydı hem hayvan nüfusu kontrol altına alınmış olacaktı hem de üreme hormonlarının baskılanmasıyla sokak hayvanları daha uysal olacaktı. Bugünden tezi yok tüm kurumlar derhal yasal ve vicdani görevlerini yerine getirmeye başlamalıdır, kaybedilecek tek bir gün dahi kalmamıştır! Birileri işini yapmıyor diye sokak hayvanlarını ölüme ya da sürgüne gönderecek değiliz, kurumlar işini yapmalı ve hem insanlar hem de hayvanlar huzura kavuşmalıdır’ denildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu