HATAY İYİ OLMADAN, TÜRKİYE İYİ OLMAZ!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’ın 22. dönem milletvekillerinden Dr. Züheyir Amber, 6 Şubat depremleri sonrası büyük yıkım yaşayan Hatay’ın tekrar ayağa kalkması için yapılan çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerinin alınması çağrısında bulundu.
Hatay sevdalısı ve gönül insanı Dr. Züheyir Amber, 22. dönem milletvekili olarak TBMM’de görev yapmıştı.
Yaşanan deprem sonrası evi ve ofisi kullanılamaz hale gelmesi üzerine Ankara’da ikamet etmeye başlayan Züheyir Amber, burada da toplumsal yararına yapılacak çalışmalara imza atarak, Hatay’ın yeniden ayağa kaldırılması için değişik meslek gruplarından istişarede bulunuyor.
YENİ ŞEHİR İMAR PLANINDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI NEDEN YOK!
Züheyir Amber, gazetemize yaptığı açıklamada, Antakya’nın daha önce 7-8 kez depremlerde yıkıldığına dikkat çeken Dr. Züheyir Amber, “Kentin yeniden inşası için master plan çalışmaları sürüyor ancak deprem önceki kent imar planı olduğu gibi kalıyor. Madem master imar planı çalışılıyor, neden kentin imar planı olduğu gibi kalıyor. Her zaman savunduğum düşünceyi burada da söylemek istiyorum. Yeni şehir imar planında sivil toplum kuruluşları da söz sahibi olmalı, onların da düşüncesi alınmalıdır. Bu şehirde yaşayanların görüşleri yok sayılmamalıdır” diye konuştu.
PROBLEMLER SADECE BARINMA VE KONUT DEĞİL
Şehirdeki problemlerin yalnızca barınma, konut üzerinden ele alınmasının yeterli olmadığını savunan Dr. Züheyir Amber, “Altyapı ve istihdam alanlarındaki sorunların da çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu sorunlar giderilmediği takdirde Hatay’da yaşamın eski haline dönmesi çok uzun zaman alabilir” dedi.
ANTAKYA’NIN ÇOK CİDDİ BİR KÜLTÜREL MİRASI VAR
22. dönem Hatay Milletvekili Züheyir Amber, konuşmasına devam ederek, “Kültürel miras konusunda, Antakya’nın çok ciddi bir kültürel mirası var. 6 Şubat sonrası şehirde binalarla birlikte kültürel mirasın içerisinde olan insanlar da yıkıldı. Antakya’nın tekrar o eski günlerine dönmesi için kentin dinamikleriyle bir araya gelinmeli, özellikle tarihi dokuların eskiye dönük nerede ve nasıl durduğu yönünde istişareler yapılmalıdır” dedi.
HATAY AYAĞA KALKARSA TÜRKİYE DAHA GÜÇLÜ OLUR
Deprem felaketi sonrası Hatay’ın yeniden ayağa kalkması için herkese önemli görevler düştüğünü hatırlatan Dr. Züheyir Amber, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Biliyoruz ki büyük acılara ve yıkımlara yol açan bu felaketin üstesinden hep birlikte gelebiliriz. Hatay iyi olmadan Türkiye’de iyi olmaz. Hatay ayağa kalkarsa, Türkiye daha güçlü olur. Birçok medeniyetin barış içinde binlerce yıldır bir arada yaşadığı bu coğrafya, Anadolu’da kültürler buluşmasının da en önemli noktalarından biri. Bu özellikleriyle kültür ve inanç turizminin en önemli destinasyonlarından biri konumunda. Hatay’daki bu zengin kültür mozaiği; sanata, gastronomiye ve günlük yaşama da yansıyor. Çok zengin bir kültürden, çok zengin bir birikimden bahsediyoruz. Bu birikimin gelecek nesillere aktarılması gerekiyor.
Unutulmamalıdır ki tarihsel birikimlerinin üzerinden yeniden kuracağımız kentler bundan sonraki süreçte yüzyıllar boyunca yaşamımızı sürdüreceğimiz mekânlar olacaktır. Kısa vadeli, parçacıl, bilim, teknik ve şehircilik ilkelerini yok sayan yöntem ve uygulamalarla uzun vadede kentlerimizde bambaşka sorunlar yumağı yaratma ihtimali gözden kaçırılmamalıdır.”

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu