GÖRÜNMEZ KATİL…

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

 

Hava kirliliği, tüm dünyada sağlığa yönelik önemli bir risk faktörüdür. Hastalıklarla ilgili küresel düzeyde bir araştırma, hava kirliliğinin tüm dünyada sağlığa yönelik ilk 10 risk faktöründen biri olduğunu ortaya koymuştur. Dünya genelinde yaklaşık 7 milyon kişi hava kirliliği nedeniyle erken ölmektedir. Ayrıca, hava kirliliği kansere neden olan en önemli çevresel etkenlerden biri olarak sınıflandırılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, Partiküler kirlilik içeren bu sağlıksız havaya “GÖRÜNMEZ KATİL“ demektedir.

Yine kış, yine kömür, yine hava kirliliği… Antakya’nın makus kaderi bu kışta değişmeyecek anlaşılan. Henüz kış tam başlamamışken biz yine zehir soluyor, boğuluyor, ölüyoruz.! Özellikle akşam saatlerinde hava kirliliği tehlikeli boyutlardadır.Acil önlemler alınmazsa özellikle yaşlılar, çocuklar, kalp hastaları,astımlılar için tehlike çanları çalmaktadır.

​İlimiz, Hava Kirliliği açısından; her yıl yapılan hava kirliliği ölçümlerinin değerlendirilmesi sonucunda belirlenen, kirlilik derecelendirilmesine göre kirli iller arasında yer almaktadır. Çevre ve şehircilik Bakanlığının web sayfasında her gün yayınlanan ulusal hava kalite indeksinin verilerine göre Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği pm değerlerinin kat be kat üzerinde pm değerleri ile ÖLÜYORUZ..
Hava kirliligi sağlığımızı ciddi anlamda etkilemektedir. Astım, bronşit gibi solunum yolu süreğen hastalarda, kalp ve yüksek tansiyon hastalarında krizlere ve hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır. Solunum bulgularında, enfeksiyonlarda, hava yolu tepkilerinde ve tahrişinde artış, solunumla ilişkili ölümlerde, hastane tedavilerinde artış, akciğer fonksiyonlarında azalma, astım atakları, KOAH ve akciğer kanseri riskinde artış hava kirliliğinin etkilerindendir.

Bilimsel veriler tüm gerçekliği ile ortadayken,Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ilçe Belediyeler derhal önlem almalıdır. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, binalarda kömür yakımı, bacalar denetlenmelidir. Hava kirliliğini minimum düzeye indirecek tedbirler tüm hava kirletici etmenler için alınmalıdır.
​Motorlu taşıtlarında hava kirliliğine etkisi fazladır. Temiz ulaşım planlaması yapılmalı, toplutaşım, raylı taşım v.b. gibi çevreye en az zarar veren ulaşım türleri desteklenmeli ve geliştirilmelidir.

Gelinen bu noktada artık bir yaşam savaşı veriyoruz. Yaşamak içinde temiz havaya, suya,toprağa ve gıdaya ihtiyacımız var. İnsanlığın temel ve yasal ihtiyacı olan havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkmak en tepeden en aşağıya kadar hepimizin görevidir. Zaman yok, bir kez daha yineliyorum zehir soluyoruz ve hemen şimdi görünmez katile hep beraber DUR demek zorundayız.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu