GELECEĞİ, ÇEVREYİ KARARTTINIZ. VEBALİ AĞIR…

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

22.04.2022 Tarihindeki BUĞDAY MI, AÇLIK MI, ALTIN MI??? başlıklı köşe yazımda Erzincan İliç İlçesinde gelmiş geçmiş en büyük çevre felaketinin yaşandığını belirtmiştim.
Sedat Cezayirlioğlu aylardır canı pahasına Erzincan İliç’te altın madeninin çevreye, Fırat nehrine verdiği zararı sesinin, gücünün yettiği heryere anlatmaya çalıştı ve hala anlatmaya çalışıyor. Farkındamısınız, burası Türkiye ‘nin Çernobili durdurun bu felaketi diye dikkatleri çekmeye çalıştı. Bugün Fırat Nehri zehir içinde. Şimdiyi, geleceği zehirlediniz.

İliç’teki altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı. Maden işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Bu saatten sonra ne soruşturması açarsanız açın ne kadar ceza verirseniz verin o maden sadece çevreyi kirletmekle kalmadı. Orada yaşayan herkesin geleceğini ipotek altına aldınız. Henüz doğmamış çocuğun ,toprağın ,suyun , bitkinin, hayvanın kısacası geleceğin vebalini aldınız. Barajları besleyen bu su ile artık orada Siyanürlü tarım yapılıyor. Siyanürle sulanan toprakta yapılan tarım hepimizi zehirleyecek. Bu sadece Erzincan’ın iliç’in değil tüm Türkiye’nin sorunudur. Havadan, sudan, topraktan yedigimiz içtiğimizle artık yavaş yavaş değil hızlı bir şekilde ölüyoruz demektir bunun anlamı!

Ekolojik depremin şiddeti çok ağır olur. Ekmek,su yerine altın yiyip içemezsiniz.Bugün 1 gram siyanürün bile insan öldürmeye yettiği söylenirken; 20 tonun siyanürlü atığın Fırat nehrine karıştığından bahsediliyor ve raporlara giriyor. Bu çok ama çok ciddi bir olaydır. Anayasamızın 56. maddesi “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” der ve ben bir vatandaş, bir çevre aktivisti olarak bu hakkımı kendi adıma ve gelecek adına talep ediyorum.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu