G7 ZİRVESİ- İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşan G7 ülkeleri uluslararası bir birlik. Aynı zamanda Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmektedir.
G7 1970’lerin başında enerji krizinden çıktı. 2008 sonbaharında, G7 ülkeleri küresel ekonomiyi finansal krizden çıkarmak için birlikte kürek çektiler. O gün bugündür kürek çekmeye devam ediyorlar. Ne kadar başarılılar yorum sizin…
Geçtiğimiz ay, 26-28 Haziran’da Almanya’da düzenlenen G7″nin perde arkasında, Yüzlerce Sivil Toplum kuruluşu , aktivist G7″ye talep göndermek için toplu olarak çalıştı. Benim de üyesi olduğum Vatandaş İklim Lobisi CCL, G7 temel iklim taleplerine dayanarak G7 liderlerine bir dijital mektup kampanyası başlattı. G7″den bizi güvenliğe yönlendirmesini istiyoruz diyerek 3 talepte bulundu:
-Finansal akışları fosil yakıtlardan hızla uzaklaştırıp adil ve dayanıklı bir geleceğe yönlendirin. Bu politikalar Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Net Sıfır Senaryosu ile uyumlu olmalıdır.
-Paris Anlaşması”nı tamamlamak ve finansal olarak hızlı bir şekilde desteklemek için Fosil Yakıtın Yayılmasını Önleme Antlaşması”nı müzakere edin., adil ve yönetilen fosil yakıtların aşamalı olarak bırakılması.
-Savunmasız toplulukları önlenebilir zararlardan korumak için başarılı adaptasyon ve dayanıklılık önlemlerini finanse edin.

Peki bu talep ve beklentilerden sonra çıkan kararlar ne oldu?

Liderler iklim değişikliğine karşı mücadelede “temiz ve adil” enerji dönüşümünü hızlandırmak ve enerji güvenliğini sağlamak için birlikte çalışacaklarını açıkladı.
Açıklamada, liderlerin enerjide fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma konusunda anlaştığı belirtilerek, liderlerin hızla genişleyen yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği için yeni seçenekleri araştıracağı söylendi.
Liderlerin yenilenebilir enerjinin payını toplumsal olarak adil bir şekilde artırmanın yollarını masaya yatırdığı aktarılan sonuç bildirgesinde kömürün de enerji olarak kullanımının aşamalı olarak azaltılmasını görüştüğü kaydedildi. G7 devlet başkanları önemli bir sinyal gönderiyor: İklim-nötr bir ekonomiye dönüşüm kilit bir öncelik olmaya devam ediyor ve “Fosil çağı sona ermek üzere” diyor. Bu kriz döneminde ne kadar samimi olduklarını zaman gösterecek.

Liderler, özel olarak kömürden çıkış taahhüdünde bulunmasa da 2035 yılına kadar enerji sektörünü tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırma sözü verdi. Söz vermeye verdi ama doğalgaz ve nükleeri yeşil olarak sınıflandırmaktan geri kalmadı. Nasıl bir çelşki ise!!
IEA’nın 2050 yılına kadar net sıfır hedefine göre, 2035 yılında karbonsuzlaşma, açık bir kilometre taşı olarak 2030’da kömürden çıkış anlamına geliyor. Buna ek olarak G7, “2030 yılına kadar yüksek oranda karbondan arındırılmış karayolu ulaşımı” taahhüdünde bulundu. Taahhütler ve gerçekler zamanla belli olacak.

Mevcut gıda kıtlığını gidermek için insani bir taahhütte bulunan G7 liderleri küresel gıda sistemini savunmasız hale getiren sorunların üstesinden gelmek için toplu bir plan oluşturmaktan kaçındı. Velhasıl benim anladığım masa başında dünyayı yine kurtardık. Hayaller ve gerçekler…

Sonuç olarak; iklim değişikliğine samimi uygulanmalar konusu havada kaldı. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu