Firik İçin Değirmenler Dönmeye Başladı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bölgemizde firik denilince ilk akla gelen Tanışma mahallesinde çiftçiler firik üretimine start verdiler.6 Şubat depreminin büyük ölçüde etkilediği Tanışma mahallesinde çiftçiler tarlalarında yetişen buğdayları firik haline getirmek için gece gündüz demeden çalışıyorlar. Tarlalardan yeşil buğday başaklarını biçen çiftçiler daha sonra bu başakları  ateşin üzerinde dönen değirmenlerde ütülenerek  firik haline getiriliyor. Yılın belli aylarında büyük uğraş sonucu işlenen firik Hatay bölgesinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Tanışmalı üretici Necmettin Arslan firik yapımına zamanında başladığını söyleyerek  başladığı açıklamasında :” Gündüz buğday başaklarını topluyoruz. Ardından makine yardımıyla buğdayların taze başak kısımlarını ayırarak çemberli elek dediğimiz merdanelerde odun ateşinde yaklaşık 50-60 derece sıcaklıkta ütüyoruz. Ütülen başaklar 1-2 gün soğuması için tarlalara seriliyor. Soğuma işleminin ardından biçerdöver ve patoz makineleri yardımıyla başakların içerisindeki firik tanelerini alarak satışa hazır hale getiriyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Covid-19 salgını gölgesinde bu yılda bölgemizi büyük ölçüde etkileyen deprem sonrasında üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen çiftçi Necmettin Arslan, “Tanışmada herkes firik işi ile uğraşıyor. Deprem yaralarımızı henüz sarmadan   gece gündüz demeden çalışarak üretmeye devam ediyoruz çok zorlanıyoruz ama mecburuz çünkü geçimimizi bu zahmetli işten sağlıyoruz. Firik fiyatlarımız bu yılda tüm bu olumsuzluklara rağmen daha bir netlik kazanmadı.Ama beklentimiz 45-50  TL civarında olması.” diye konuştu.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu