‘ERKEN DİYABET TANISI ÖNEMLİ!’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Süleyman Nayman, Hatay’ın Arsuz ilçesinde vatandaşlara diyabet Eğitim Etkinliği düzenlediklerini söyledi.
Etkinlik hakkında açıklamada bulunan Başkan Süleyman Nayman, 23 Aralık 2023 Cumartesi günü Saat 14,00′ te Arsuz ilçesi Gözcüler Mahallesi’nde gerçekleşen Diyabet Eğitim Etkinliğinin sunumunu Başak Esmer gerçekleştirdiğini belirterek, etkinliğe katılım sağlayan herkesi selamlayıp gündemi okuduğunu ifade etti.

Başkan Süleyman Nayman, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Ebediyete İntikal Etmiş Türk Büyükleri ve Aziz Şehitlerimiz Anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunduğunu dile getirirken gerçekleştirdiği konuşmasında, Diyabete neden olan ve diyabetten etkilenen organ hasarlarını kan şekerini kontrol altına almasıyla yapacağı dengeli, sağlıklı ve tıbbi beslenerek, bilinçli egzersiz yapması gerektiği hatırlatmasında bulundu.
Başkan Süleyman Nayman Diyabetle Yaşam Derneği öncülüğünde diyabeti bilinci kazandırma eğitimim programına, Arsuz Belediye Başkanı Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asaf Güven, Arsuz Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Kağan ile Arsuz Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Başhekim Dr. Süha Şen’in katıldığını vurguladı.

Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Başkanı Süleyman Nayman konuşmasında Diyabetlilere şöyle seslendi:“Her bireye diyabetin erken tanı almasıyla öğrenip kavrayabileceği bilgi, beceri ve davranışları edinmekle kendi kendine bakabilecektir.
Diyabeti ilgilendiren, diyabete neden olan ve diyabetten etkilenen organ hasarlarını kan şekerini kontrol altına almasıyla yapacağı dengeli, sağlıklı ve tıbbi beslenerek, bilinçli egzersiz yapması, doktorların reçete ettiği ilaç veya insülini doğru zamanda ve gerektiği miktarda kullanması, sigara, alkol ve stresten uzak durması halinde diyabeti önleyebilecek, korunabilecek, tedavi etmede veya geciktirmede farkındalıklara göre yaptığı ve yapacağı yaşam tarzı değişikliğiyle daha sağlıklı, daha mutlu ve daha kaliteli bir yaşam sevincine kavuşabileceğinin mümkün olabilecektir” dedi.
Başkan Süleyman Nayman, Ömür boyu kendisi, Ailesi veya yakınları sürekli Diyabet Sağlık ekibi dedikleri Endokrinoloji Uzmanı doktorlarla, başka hastalıklarıyla ilgili Uzman doktorlarıyla, Beslenme Uzmanı Diyetisyen, Diyabet Eğitim Hemşiresi, Psikolog ve Fizyoterapistlerle sürekli iletişim ve etkileşim içinde olmaları diyabetin bir hastalık olmaktan çıkarmanın mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven Diyabetin tanıtımını, Tip 1 Diyabetin vücutta insülin yokluğundan kaynaklandığını, her yaşta olabileceği gibi daha çok çocuklarda görüldüğünü, Tip 2 Diyabetin de yetişkinlerde olduğunu ifade ettikten sonra aradaki farklı belirtilerini, Tip1 diyabetlinin vücuduna insülin enjekte etmenin gerekli olduğunu, insülinsiz yaşamanın mümkün olmadığını, Tip 2 Diyabette doktorların verdiği ilaçları doğru kullanılması, dengeli beslenme ve bilinçli egzersiz yapılması ile korunmanın mümkün olduğunu, Eğitimde verilen bilgilere göre farkındalıklara uyumlu olmanın önemini ve yapılacak yaşam tarzı değişikliğini kavramakla kan şekerini kontrol altına alınması durumunda hastalık yokmuş gibi diyabetin zararsız hale gelebileceğini, Ancak kontrol altına alınmayan kan şekerinin yüksek veya düşük olması her hastalığın sebebi olabileceğini açıkladı.
Arsuz Devlet Hastanesi Başhekiminin Görevlendirdiği Beslenme Uzmanı Diyetisyen i Başak Esmer ”, ”Diyabet ve Prediyabet”, Uzman Diyetisyen Selime Çaplık ” Tıbbi Beslenme, ”Diyabet Eğitim Hemşiresi Esin Kurtoğlu ” Diyabette Tıbbi Bakım, İnsülin kullanımı ve yara konusu hakkında slayt sunumunu gerçekleştirdi.

Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi Başkanı Süleyman Nayman, yoğun çalışmalarına rağmen değerli zamanlarını eğitim etkinliğimize feda eden Diyabet Sağlık ekibini, etkinliklerine katkısı olan ve katılım sağlayan herkese Derneğinin yönetim kurulu ve katılım sağlayan herkesin adına teşekkür etti.
Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Belediye Kültür ve Sosyal Hizmet İşleri Müdürü Hüseyin Yangın, Gözcüler Muhtarı Zuher Ekenel tarafından etkinlikte Eğitim verenlere Diyabetle Yaşam Derneği Hatay Şubesi ‘nin hazırladığı Teşekkür Belgeleri’nin sunulması gerçekleştirildi.
Etkinliğin bitiminde Arsuz Devlet Hastanesi Klinik Sorumlu Hemşiresi Çiğdem Mübarek’le birlikte Odyometrist Fatmanur Avcı ve Tıbbi sekreter Emine Pamuk ile Arsuz Sağlık Müdürü’nün görevlendirdiği Sedef Kıyılı Keskin tarafından Ücretsiz Kan Şekeri Ölçümü yapıldı.
Kan Şekeri yüksek çıkan vatandaşlara Erken Diyabet tanısı almanın önemi ve kendilerini diyabetten nasıl korunacakları, neleri yapabilecekleri hakkında gerekli bilgiler verildiği de kaydedildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu