Covid-19 aşısı mecburi değil ama sorumluluk duygusu aşı olmayı gerektirir

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca: “Türkiye, Covid-19 aşısı için vatandaşına mecburiyet getirmedi. Fakat sorumluluk duygusu aşı olmayı gerektirir. Salgında sorumluluktan kaçılmaz”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’de Covid-19 aşısı için vatandaşlara mecburiyet getirilmediğini ancak mevcut şartların aşının bir mecburiyet olarak görülmesi gerektiğini ortaya koyduğuna vurgu yaparak aşı olma çağrısını yineledi. Testi pozitif çıkan vatandaşların şikayetleri ne düzeyde olursa olsun izolasyon kurallarına mutlak surette uymaları gerektiğini ifade eden Bakan Koca, “Türkiye, Covid-19 aşısı için vatandaşına mecburiyet getirmedi. Fakat şartlar, aşının zaten bir mecburiyet olarak görülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Kişilerin iradesi toplum yararını gözetmelidir. Sorumluluk duygusu aşı olmayı gerektirir. Salgında sorumluluktan kaçılmaz. Testi pozitif çıkmış kişilerin, şikayetleri ne düzeyde olursa olsun, hastalığın yayılmasına izin vermemek için izolasyon koşullarına kesinlikle uymaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Salgınla mücadelede başarı ortak sorumluluğa bağlı. Aşı olmak, yeni dozları gününde yaptırmak, salgın tedbirlerine uymak düşünülenden büyük sonuçlara yol açacaktır. Çünkü Covid-19 aşısı ve tedbirler bizleri koruma altına almakla kalmaz: virüsün yayılma, yaşama alanını daraltır. Yüksek aşı oranı ve tedbir virüsün gücünü kırar” diye konuştu.

VAKALARIN YÜZDE 15’İ, VEFATLARIN YÜZDE 85’İ 60 YAŞ VE ÜZERİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı bir açıklama yaptı. Son bir ay içinde vaka ve vefat sayılarının dağılımına ilişkin bilgi veren Bakan Koca, “Vaka sayılarının yaş dağılımı ile vefatların yaş dağılımları dikkate alındığında son 1 ay içindeki vakaların yüzde 15’i 60 yaş üzeri vatandaşlarımızdan oluşuyor. Ancak, vefatların yüzde 84,8’i 60 yaş üzerindeki vatandaşlarımızdır. Büyüklerimizi koruma zorunluluğumuz halen devam ediyor. Gençler hastalığı daha hafif geçirseler de virüsü hastalığı ağır geçirebilecek kişilere taşıyabilmektedir. Ayrıca aşıların temel koruyucu etkisi, hastaneye yatışların ve ölümlerin engellenmesindedir. Büyüklerimizi korumak için gençlerimizin tedbirlere uyması hayati önem taşımaktadır” dedi.

18 YAŞ ÜSTÜ İÇİN HATIRLATMA DOZU

18 yaş üzerindekilerin 3’üncü doz aşı olabileceğini duyuran Bakan Koca, “İkinci aşıların 3 ila 6 ay arasında en çok koruyucu özellik gösterdiği belirlenmiştir. Bu bakımdan hatırlatma dozu aşılarının yapılması gerekmektedir. Daha önce 60 yaş üzeri vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılarına başlanmıştı. Bugün yapılan değerlendirmede 18 yaş üzeri tüm vatandaşlarımız için hatırlatma dozu aşılamasının başlatılmasına karar verilmiştir. Yarından itibaren mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay zaman geçmiş 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımız hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceklerdir” sözlerini kullandı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu