GÜNDEM

CHP’Lİ KARA: “TMO BU YIL DA ÇİFTÇİNİN SESİNİ DUYMADI”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı buğday alım fiyatlarına tepki göstererek, üreticilerin beklentilerinin karşılanmadığını söyledi. Yazılı bir basın açıklaması yapan Kara, Türkiye’de buğday hasadı dönemlerinin her yıl TMO’nun açıklayacağı taban fiyat tartışmalarıyla başladığını belirterek, bu yıl da benzer bir tablonun yaşandığını ifade etti. Kara, hasadın başlamasına kısa bir […]
CHP’Lİ KARA: “TMO BU YIL DA ÇİFTÇİNİN SESİNİ DUYMADI”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı buğday alım fiyatlarına tepki göstererek, üreticilerin beklentilerinin karşılanmadığını söyledi.
Yazılı bir basın açıklaması yapan Kara, Türkiye’de buğday hasadı dönemlerinin her yıl TMO’nun açıklayacağı taban fiyat tartışmalarıyla başladığını belirterek, bu yıl da benzer bir tablonun yaşandığını ifade etti. Kara, hasadın başlamasına kısa bir süre kala fiyat açıklanmamasının ve ardından açıklanan rakamın üreticiyi memnun etmemesinin çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını kaydetti.
Hatay’da son 20 yılda buğday ekim alanlarının önemli ölçüde arttığını vurgulayan Kara, 2004 yılında 326 bin dekar olan buğday ekim alanının 507 bin dekara yükseldiğini söyledi. Ancak iklim koşulları ve kuraklık gibi nedenlerle verimlilikte aynı oranda artış sağlanamadığını belirten Kara, 2025 yılında kuraklığın etkisiyle ekmeklik buğday veriminin dekar başına 243 kilograma kadar düştüğünü, bu rakamın 2021 yılında 457 kilogram seviyesinde olduğunu hatırlattı.
Çiftçilerin artan maliyetler nedeniyle daha yüksek bir alım fiyatı beklediğini dile getiren Kara, özellikle mazot ve gübre fiyatlarındaki yükselişin üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti. Basra Körfezi’nde devam eden savaşın enerji ve tarımsal girdi maliyetleri üzerindeki baskıyı artırdığını belirten Kara, üreticilerin kilogram başına en az 20 lira taban fiyat talep ettiğini söyledi.
“TABAN FİYAT YALAN FİYAT OLMUŞTUR”
TMO’nun geçen yıl buğday için kilogram başına 13,50 lira taban fiyat açıkladığını hatırlatan Kara, bu yıl açıklanan 16,5 liralık fiyatın maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu savundu.
Kara, “Çiftçilerimiz artan maliyetler karşısında kilogram başına en az 20 lira taban fiyat bekliyordu. Ancak açıklanan 16,5 liralık fiyat, maliyeti bile zorlukla karşılayacak seviyededir. Taban fiyat adeta yalan fiyat olmuştur. Üreticilerimiz bir kez daha hayal kırıklığına uğramış ve zararla karşı karşıya bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.
İktidarın tarımsal fiyat politikalarına yönelik eleştirilerde de bulunan Kara, taban fiyatların üreticilerin talepleri ve ekonomik gerçekler doğrultusunda değil, siyasi kaygılarla belirlendiği yönünde bir algının oluştuğunu söyledi.
Tarımda fiyat belirleme süreçlerinde kayırmacılık yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kara, tarımsal desteklerin ödeme yöntemleri ve takvimlerinin de üreticiler arasında belirsizlik yarattığını ifade etti.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, TMO’nun buğday alım fiyatlarını üreticilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak belirlemesi gerektiğini belirterek, her yıl yaşanan fiyat tartışmalarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Haberi Paylaş:
PUAN DURUMU
# TAKIM O P
1 GALATASARAY 10 25
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 23
3 TRABZONSPOR 10 22
4 BEŞİKTAŞ 10 19
5 KASIMPAŞA 10 17
6 FENERBAHÇE 10 16
7 ARCA ÇORUM 10 16
8 KOCAELİSPOR 10 16
9 GÖZTEPE 10 15
10 İSTANBUL BAŞAKŞEHİR 10 14
11 ERZURUMSPOR 10 14
12 CORENDON ALANYASPOR 10 12
13 ÇAYKUR RİZESPOR 10 11
14 GENÇLERBİRLİĞİ 10 11
15 TÜMOSAN KONYASPOR 10 8
16 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ 10 8
17 SAMSUNSPOR 10 4
18 EYÜPSPOR 10 3