Can:” Su hayattır, susuz hayat düşünemiyorum.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında:”22 Mart 1993 yılından günümüze kadar kutlanan Dünya Su gününde amaç; tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve bu kaynakların sürdürülebilir yönetimine odaklanmasını sağlamaktır. Dünya Su günü temiz ve güvenli suya erişememe gibi önemli konulara dikkat çekmenin, küresel su krizinin üstesinden gelmek için kutlanmaktadır.

Su tasarrufu kuraklıkla mücadelenin başlangıcıdır. Su tasarrufu; kuraklığı ve su kirliliğini en aza indirir. Her ne kadar su döngüsü olsa da her zaman aynı miktar ve kalitede su toprağa geri dönmez, dolayısıyla kullandığınız su miktarını azaltarak kaynaklarımızı daha iyi koruyabiliriz. Dünya nüfusunun en az %40’ı su kıtlığı yaşıyor. 2050 yılında su sıkıntısının giderek sık yaşanacağı ve her 4 kişiden birinin bundan etkileneceği tahmin ediliyor.

Bazı kaynaklara göre 2032 yılına kadar dünya nüfusun yarısından fazlasının su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

Su ekosistem için vazgeçilmez olup değerini iyi bilmek gerekir. Yerkürenin 3/4’lük kısmı su olmasına rağmen içilebilir su miktarı %1’den daha azdır, kullanılabilir su miktarı ise %2,5 olarak ifade edilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre Dünya nüfusunun ortalama 1.6 milyarlık kısmı güvenli bir temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşıyor. Yaklaşık 4 milyar insan ise yılda en az 1 ay boyunca su kıtlığı çekiyor. İklim değişikliği ile insan faaliyetleri yeraltı su kaynaklarının üzerinde baskıya neden olur.

Bu nedenle dünya genelinde pek çok noktada ciddi oranda kirlilik ve de tükenme sorunları yaşanır. Bunu önlemek ve var olan yeraltı suyunun daha verimli kullanılmasına dikkat çekmek için çok önemli olan 22 Mart Dünya Su günü kutlanmaktadır Son sözüm;

Su hayattır, susuz hayat düşünemiyorum.”ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu