ÇALIŞKAN: YENİ ANAYASA ÖNERİSİ İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Yeni sistemde, ittifakların ve koalisyonun ortadan kalkacağı iddiasının hiçbir şekilde mümkün olmadığını ifade eden Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, “İktidarın, bugün kendisiyle taban tabana zıt insanlarla birlikte yol yürüdüğü görülürse, ne demek istediğimiz gayet iyi anlaşılacaktır” dedi.

Bugün geldiğimiz noktada insanların temiz duygularla ve iyi niyetlerle desteklediği sistemin anlatılandan çok farklı olduğu, beklentilerin aksine olumsuz birçok gelişmeyi beraberinde getirdiğini belirten GİK Üyesi Çalışkan, “Ekonomide, kalkınmada ve özgürlükte hızlı kararlar alınacak, bürokrasi hantallığı yok edilecek, bürokratik oligarşi kalkacak” iddialarının hayal ürünü olduğu ortaya çıkmıştır.

Mevcut yeni sistemle ikili bir yapılanma ortaya çıktı. İkili bakanlar kurulu; biri Beştepe’ye bağlı başkanlıklar şeklinde, diğeri ise vitrinlik Bakanlar Kurulu. Yüzde 50+1 sağlamak için Meclis içinden koalisyon ortağı ve hariçten derin ortakla en azından “ikili başkan”la iş yürütülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

HEDEF BAŞKA, GELİNEN YER BAŞKA

Halkın cumhurbaşkanını direkt seçmesinin önemli olduğunu belirten GİK Üyesi Çalışkan, “Ancak Meclis’in yetkilerinin kısıldığı bir yönetim modeliyle; Bakan yetkilerinin sıfıra indirildiği, bakanlıkların sıradan bir müdürlük haline geldiği, kimsenin tek başına inisiyatif alamadığı bir noktaya geldik. Yeni sistemle ciğeri onaralım derken kalbi tahrif ettik.

Halkın daha fazla söz sahibi olması beklenirken, halkın temsil edildiği Meclis iradesinin tamamen yok edilmesi, yetkilerin bir kişinin adına kullanıldığı farklı bir bürokratik yapı ortaya çıktı.” dedi.

BAŞKANLIK ÖNCESİ İLE SONRASI YETKİ FARKI YOK

“Başkanlıktan önceki dönemde şunları yapamıyorduk da başkanlıktan sonra elimiz rahatladı.” Kıyaslamasına da değinen GİK Üyesi Çalışkan, “Bu arkadaşların başkanlıktan önce yapmak isteyip de yapamadıkları bir şey yoktu. Dün de önlerinde hiçbir engel yoktu bugün de. Ama bugün kontrolsüz bir güç olduğu için bazen ayarı kaçırıp zarara bile dönüşebiliyor. Nitekim KHK ihraçlarında ve birçok hukuksuzluklarda görüldüğü gibi.” ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu