Bugün Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da kutlanan, baharın müjdeleyicisi olarak da bilinen Hıdırellez Bayramı. Hz.Hızır ile Hz.İlyas Peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilen ve aynı zamanda bahar bayramı olan Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü çeşitli etkinlikler ile icra edilecek.
Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında yapılıyor ve dilenen her dileğin kabul olacağı varsayıldığından dualar ediliyor,taşlardan beklentiler yapılıyor,kağıtlara yazılan dilekler asi nehrine atılıyor. Kimi inanışa göre Hıdırellez gecesi Hz.Hızır ile Hz.İlyas peygamberlerimiz bir su kenarında veya bir gül ağacının dibinde buluşur ve insanların dileklerini yerine getirerek,bolluk,bereket dağıtır.
Hıdırellez günü Akşam namazı ile Yatsı namazı arasındaki zaman diliminde Asi nehri kıyısı başta olmak üzere akarsu kenarlarında taşlarla dilekler yazılır ve ya gül ağaçlarının dalına yazılan dilekler ile birlikte toprağına para gömülür ve bu para 6 mayıs akşamı geri çıkarılarak cüzdana konur bir yıl süresince harcanmaz.İnanışa göre o para bereket getirmesinin yanında kişiye bir yıl boyunca darlık ve parasızlık göstermez.