Bin bir Zahmetle Üretilen Defne Yağı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’ın bereketli topraklarının eşsiz bitkisi Defne, Samankaya Mahallesi’nde bin bir zahmetle  defne yağına dönüştürülüyor.Nahya Güzelyurt ve Atra Güzelyurt tarafından geleneksel yöntemlerle binbir emek verilerek ortaya çıkan Defne Yağı’nın faydaları saymakla bitmiyor.Bereketli Topraklardan toplanan defne tohumları, birçok işlemden geçiriliyor ve ortaya çok değerli defne yağı çıkartılıyor.

Defne Yağının yapımının incelikleri hakkında bilgiler veren Nahya Güzelyurt,” Bu yağı elde etmek çok zahmetli ve uzun bir süreç. Ama sonunda elde edilen yağ çok kıymetli ve çok doğal. Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ayıklıyoruz. Ayıkladıktan sonra kazana koyup yaklaşık 2 gün süren bir kaynatma işleminden geçiriyoruz. Sürekli odun koyuyoruz, epey odun alıyor kaynatma işlemi. Daha sonra kazandan boşaltıyoruz, boşalttıktan sonra, leğenlerin içine koyup eziyoruz. Ezdikten sonra süzgeçten geçiriyoruz. Süzgeç işlemi sonrası, defalarca yıkıyoruz ve suyunu kazana tekrar koyup, 2 saat kadar kaynatıyoruz ve su buharlaşıyor sonrasında yağını elde ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Defne Yağı’nın Hatay yöresine ait bir yağ olduğunu ifade eden Nahya Güzelyurt, Defne Yağı’nın çok sağlıklı bir yağ olduğunu söylerek devam ettiği açıklamasında :” Bu yağ birçok yerde kullanılıyor. İlaç sanayisinde de kullanılıyor, eklem ağrılarına karşı da insanları rahatlatıyor. Saç dökülmesine karşı bu yağdan defne sabunu yapıyoruz. Saçların dökülmesini önlüyor, saçları besliyor. Defne yağı bu faydaları sayesinde Türkiye’nin her yerinde tanınıyor. Defne Yağını alıp, defne sabununu alıp bana olumlu geri dönüş yapan çok insan var. Defne Yağı ve Defne Sabunu çok organik. Bazı kişiler defne yaprağını da satıyor, baharat olarak kullanılıyor. Defne yağı yapımında kullandığımız defne tohumunu süzdükten ve temizledikten sonra, doğal havada kurutarak kışın yakacak olarak kullanıyoruz. Yandıktan sonra da mis gibi kokusu oluyor. Şunu diyebilirim defne ağacının yaprağından tohumuna kadar kullanıyoruz.” Dedi.

Harbiye, Samandağ ve Defne bölgesindeki bütün köylerde defne yağı yapılabildiğini belirten Güzelyurt:” İnsanlar defne ağacının yaprağından tohumuna kadar kullanıyor ve faydalı ürünler üretiyor. Meyvesi zeytine benzer, zeytinden biraz ufak olur. Defne meyvesi zeytin kadar yağ çıkarmaz. 10 kilo defne tohumundan bir kilo yağ çıkar diyebilirim. Defne tohumu, yağı, sabunu, yaprağı hepsi bizim için çok kıymetlidir, çok sağlıklıdır. ” ifadelerini kullandı.

Defne Yağını elde ettikten sonra kendi ihtiyaçları kadarını alıp geriye kalanı sattıklarını belirten Güzelyurt, Defne Yağının  geçen yılki fiyatlar ile satıldığını ifade etti.

Haber : Talip Köleoğlu

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu