Benim Kalemimden Darb-ı Sak Kalesi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sevgili Okurlarım  bugün sizlere Beyazıt Bestami Türbesi’ne de ev sahipliği yapan Darb-ıı Sak Kalesi’nden bahsedeceğim.
Darb Arapça geçit, yol anlama gelmektedir, Sak ise  yamaç anlamına gelmektedir, yani Darb-ı Sak, yamaçtaki yol anlamına gelmektedir. Kale, Bizans döneminde  “Çobanlar Şatosu” olarak bilinmekteymiş.

Kale, Hatay ili’nde, Kırıkhan’dan Hassa’ya giden karayolunun 4. kilometresinde, yoldan 1 km. içerde, Alaybeyli Köyü’nün hemen önünde bir tepe üzerinde kurulmuştur. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Kale, konumu itibariyle yüzyıllarca Maraş-Gaziantep tarafından Antakya’ya giden stratejik yol ile Belen Geçidi’nin kuzey yaklaşımının ve Halep yolunun güvenliğini sağlamıştır.
Darb-ı Sak Kalesi, Mö. 333 yılından bu yana başta Pers Krallığı olmak üzere birçok Krallığın hakimiyetinde olmuştur.

Kalenin bulunduğu tepe, orijinalde kuzeyden derin bir hendek ile Alaybeyli Köyü’nün konumlandığı sırttan ayrılmıştır. Hendeğin üzerinde kemerleri kesme taştan, diğer bölümleri harçlı köprü yapılmıştır.
12. Yüzyıldan sonra belli bir süre atıl kalan kaleye 1896 tarihinde Mustafa Şevki Paşa tarafından bakım ve onarım yapılmıştır. İnşaa edilen çeşmeye su getirmek için köprünün üzerine duvarlar inşa edilerek su kemeri benzeri bir düzenek oluşturulmuştur.
Ayrıca buraya Beyazıt Bestami Hazretleri adına cami ve türbe de yaptırılmıştır.
1980-1983 yılları arasında Hatay Valiliği tarafından kısmi bakım çalışmaları yapılmış olsa da, esas restorasyon çalışmaları ve günümüz çevre düzenlemesi 2009-2013 yılları arasında yapılmıştır. Her yıl binlerce kişi burayı ziyaret etmektedir.

“ Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardır.” Bâyezid-i Bistami

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu