BEN TEK BAŞIMA NE YAPABİLİRİM DİYENLER; ÇOK ŞEY YAPABİLİRSİNİZ…

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tüketim çılgınlığı, her zaman daha fazlası, en son çıkan model benim olmalı hırslarımızdan vaz geçtiğimiz gün dünyayı kurtarabileceğiz. İklimin değiştiğini artık bugün sokaktaki çocuğa sorsanız size anlatır. Atmosfere saldığımız sera gazları dünyanın dengesini bozdu. Günlük sohbetlerimizin içinde iklim krizi yer almaya başladı. Bireysel anlamda etkimizi daha önceki yazılarımda dile getirmiştim. Her birimizin dünyaya bıraktığı bir karbon ayak izimiz var ve biz bunu bıraktığımız ölçüde iklimi değiştiriyoruz. Daha çok tüketim, daha çok enerji, daha çok israf!.. Tasarruf bilinci ile hareket etmediğimiz her dakika, alacağımız en basit bir ürün için daha çok enerji, daha çok su tüketimine sebep oluyoruz. Biz basit gibi görünen bir ürünü aldığımızda onun için 24 saat kömürlü bir termik santralin enerji ürettiğini , su kaynaklarının kullanıldığını , oradan çıkan atıklarla toprağı,suyu, havayı kirlettiğimizin farkında değiliz. Peki ne yapabiliriz? Dağ başında teknolojiden uzak bir hayat mı sürelim? Mandıra filozofu mu olalım ? Ne iyi olurdu ama tabiki hayır…
Sürdürülebilir bir çevre içerisinde sürdürülebilir bir yaşam, ortak miras çevrenin korunması ve geleceğe bırakılması önemli olan.
Küreselleşen dünyada devamlı tüketim kolay bir seçenek gibi görülsede çevreye verdiği zararlar son derece fazla. Ben tek başıma ne yapabilirim ki diye merak edenler tam da bu noktada önce kendinize gerçekten ihtiyacım mı var diye sorun. Yeni bir ürün almaktansa ikinci el ürün kültürünün sürdürülebilirliğinin sağlanması, eskinin değerlendirilmesi , geri kazanımla bireysel anlamda çevreye verdiğimiz zararı asgari tutabilirsiniz. Hadi biraz örneklendireyim:
Yeni bir akıllı telefon, bir kozmetik ürünü, bir kot pantolon, çanta, ayakkabı ya da başka bir şey almaktan vazgeçtiğinizde bakın neler oluyor.
Bir tek kot pantolon almazsanız ortalama 7 yıllık İçme suyu israfının, 40 kg karbondioksit salımının, 50.000 mikrofiberin okyanuslara salımının önüne geçebilirsiniz tek bir kot pantolonla…
Yeni bir akıllı telefon almaktan vazgeçtiğimizde tam 15.000 ton su kullanımına, ortalama 67 kg karbondioksit salımına, 60’tan fazla hammadde işlenmesine engel olabilirsiniz.
Kozmetik almaktan vazgeçtiğinizde ise her yıl 8 milyon ton plastik atığın okyanuslarımızda yüzmesine, yaklaşık 500.000 hayvanın üzerinde ürünlerin test edilmesine ve o hayvanların ölmesine, günde 200 den fazla zararlı kimyasala maruz kalmaya engel olabilirsiniz.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Yüzünüzü yıkarken, dişinizi fırçalarken, duş alırken harcadığınız su ve enerji miktarını azaltabiliriz. Günlük hayatta kullandığımız ulaşım , ısınma , barınma her türlü ihtiyacımızda Atmosfere bireysel anlamda sera gazı salıyoruz. Bir kriz çağındayız. iklim krizi belki de tüm insanların bir araya gelip değişim yaratması için bir fırsattır ya da fırsata çevrilmelidir. Biz birlik olursak dünya sesimize kulak vermek zorunda kalacaktır.
Unutmayın! Yangına su taşıyan Karınca misali yangını söndürmeye gücümüz yetmesede bu uğurda su taşımaktan vazgeçmeyelim.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu