BALON BALIĞI TÜKETMENİN CEZASI VAR!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

İSTE İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Profesör Cemal Turan, balon balığının tüketilmemesi gerektiğini, Japonya’daki gibi ceza-i işlem yapılması gerektiğini savundu.
İskenderun’da avladığı balon balığını evine götürüp tüketen Müfit Aslan’ın entübe olduğu, aynı aileden altı kişinin de zehirlenme tedavisi görmesine neden olan balıkla ilgili Prof. Dr. Cemal Turan, Türkiye karasularında 5 türünün olduğu açıklandı.

Trol ile yapılan avcılığı sırasında zaman zaman kasa kasa balon balığı avlandığını ifade eden İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Profesör Cemal Turan, mevsimine göre bu bolluğun arttığına dikkat çekti.
Denizlerde 7 tane balon balığı türü bulunduğunu aktaran Dekanı Profesör Cemal Turan “Bunların tamamı da zehirlidir. 5 tane türü Kızıldeniz yoluyla Süveyş Kanalından Akdeniz’e girmiş daha sonra denizlerimizde, Türkiye denizlerine ulaşmış ve denizlerimizde yer edinmiş durumdadır” dedi.
Özellikle Akdeniz’de yoğun bulunduğunu, Ege Denizi’nde de görülen balon balıklarının az da olsa Marmara’da rastlandığını vurgulayan Dekanı Profesör Cemal Turan “Tarım ve Orman Bakanlığı olsun, sosyal kuruluşlar olsun, üniversiteler olsun, bu konuda birçok bilim adamı açıklama yapıyor. Projeler yapıyorlar, bilinçlendirmeye yönelik faaliyetleri yürütülüyor. Balıkçılara zehirli olduğunu toksin denilen zehir içerdiğini ve bu zehirden dolayı, eti yendiği takdirde zehirli olduğu, anlatılarak insanlar bilinçlendiriliyor” diye konuştu.
Balon balığının sokmadığını ancak etinin zehirli olduğunu sözlerine ekleyen Dekanı Profesör Cemal Turan “Yenildiği takdirde insan ölümüne kadar gidebilen sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle balon balıklarında fetodoksin denilen bir zehir bulunmaktadır. Etleri çok güzel tavuk tipindedir. Japonya’da ustaları tarafından özel bir teknikle balon balıkları yenilebilir hale getiriliyor. Lisanslı aşçılar tarafından bunlar yapılıyor eğer lisansı yoksa yapanlar Japonya’da bunun karşılığında cezası vardır. Türkiye’de bu ceza olmalı Türkiye’de avlama, yasak riski insanlarımızı almaması lazım. Kimsenin balon balığını yememesini öneriyoruz. Bunlar da zehir vardır. Miligramı bile Çok etkili bir zehir içermektedir. Mevsimsel olarak yapılan araştırmalarda zehir miktarı artmakta. Nihayetinde ölümcül tehlikelidir. Üzerine konduğu zaman sinek ölüyor, kedi veya köpek yediği zaman ölüyor” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu