Bakla’nın En Lezzetli Hali

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bakla denildiğinde ilk akla gelen aile olan Çayırcı ailesi bu eşsiz lezzeti 4 kuşaktır müşterilerine sunmaya devam ediyor. 1953 yılında Suriye’de öğrendiği Bakla’yı Antakyalılara sunmaya başlayan merhum Muharrem Çayırcı ile başlayan Bakla macerası bugün Bölgemizde, Ülkemizde ve Yurtdışında herkes tarafından bilinen bir marka durumunda.Rahmetli dedelerinden ve Babalarından devraldıkları bayrağı günümüzde zirveye emin adımlar ile taşıyan genç kuşak yaptıkları Bakla lezzeti ile adeta parmak ısırtıyorlar.
Tarihi Uzun Çarşı içerisinde bulunan Semerciler Çarşısında üçüncü kuşak Hasan Çayırcı tarafından en leziz biçimde yapılan Bakla dördüncü kuşak Halef Çayırcı tarafından da İstanbul’da Çayırcı ailesine özgü bir biçimde yapılıyor.

Her zamanki gibi güleryüzü ve sempatik tavırları ile bizi karşılayan Hasan Çayırcı’ya Bakla’nın Hamam Külhanından bakır tabaklardaki son haline kadar olan serüvenini sorduk. Buğulu gözler ile tezgahının arkasındaki aile büyüklerinin fotoğrafına bakarak işte baklanın ustaları mekanları cennet olsun diyerek sözlerine başlayan Hasan Usta:” Baklayı memlekete getiren ve sevdiren Çayırcı ailesidir.Merhum Muharrem Çayırcı dedem bu lezzeti Suriye’de öğrenmiş ve memlekete geldiğinde en lezzetli hali ile müşterilerine sunmaya başlamış. Daha sonra Rahmetli Babam ve amcam ile devam eden Bakla yapımı şimdi bizler tarafından devem etmektedir.
24 Saat Külhanda Pişiyor…
Aile büyüklerimizden bizlere kalan bakır Caralarda dış kabuklarından ayıkladığımız baklalar çarşı hamamlarının külhanlarında 24 saat boyunca pişer.Daha sonra iş yerine getirdiğimiz bakır Caralardan tabaklara aldığımız baklaya ,Tahin,Limon tuzu,Zeytinyağı,Sarımsak ilave edilerek doğru kıvamı buluncaya kadar tahta tokmaklar ile dövülür.Hazır olduktan sonra üzerine maydanoz ve pul biberi süslemesi yapıldıktan sonra servisimiz yapılır. Burada belirtmek isteğim ince detay tüm sunumlarımız bakır sahanlarda yapılmaktadır. Talebe göre boy boy bakır sahanlarımız mevcuttur.Şuan kullandığım boyut Martabani denilen 4 kişilik bakla servisi yaptığımız tabaktır.Bakla günün her öğünü tüketilen bir lezzet olmasının yanında çarşı esnafımız tarafından genellikle sabah kahvaltısı olarak tercih edilir.Bunun sebebi gün boyu tokluk hissi vermesidir. Aynı zamanda çarşıda bakla’nın esnaf arasındaki adı beton diye ifade edilmektedir.Genç nesil ustalar olarak bizim bu lezzete yaptığımız başka bir katkı günün gereksinimleri doğrultusunda özel ambalajlar ile Türkiye’nin her yerine kargo ile gönderme oldu.Çayırcı ailesinin genç ustaları olarak bizler aile büyüklerimizden öğrendiğimiz yöntemleri ve bakla kıvamını asla değiştirmeyerek bugünlere getirdik ve bunu gelecek kuşaklara aktarmak adına da var gücümüz ile çalışmaya devam edeceğiz.Bakla lezzetimiz için herkesi Semerciler Çarşısındaki iş yerimize bekliyoruz.”dedi.
Bakla çarşı esnafları ve müşteriler için vazgeçilmez bir lezzet diyen Antakya Semerciler Çarşısı Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Deviren, Uzun yıllardır lezzet kalitesinden hiç taviz vermeden kendilerine bakla sunumu yapan Hasan Çayırcı’ya teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Çayırcı Hasan Usta’nın meşhur bakla lezzeti için iletişim numaraları 0326 213 99 01 ile 0 537 325 62 62

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu