Babacan:“Denetimciler can güvenliğini sağlıyor ama denetimcilerin can güvenliği bulunmuyor”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Hatay Şube Başkanı Yavuz Babacan yaptığı açıklamada,Antalya’da denetleme sırasında İnşaat Mühendisi meslektaşları Zekeriya Mengi’ye yapılan çirkin saldırıyı kınadı.Babacan:” Denetimciler can güvenliğini sağlıyor ama denetimcilerin can güvenliği bulunmuyor.Antalya’da denetleme sırasında üyemize yapılan çirkin saldırı bir gerçeği daha ortaya çıkardı
8 Ağustos 2022 tarihinde Antalya’da hepimizi üzen, endişelendiren ve öfkelendiren bir olay meydana geldi. Üyemiz Yapı Denetim şirket yetkilisi inşaat mühendisi meslektaşımız Zekeriya Mengi, denetim esnasında şantiyede saldırıya uğradı ve şu an yoğun bakımda.

Binanın demir kontrollerinde, eksik ve yanlış demir uygulamalarının düzeltilmesinin istenmesi üzerine yaşanan bu elim olayda, meslektaşımız Zekeriya Mengi şantiyedeki üç usta tarafından ağır şekilde darp edilmiştir. Yanındaki yapı denetim kontrol elemanı meslektaşımız tarafından hastaneye kaldırılan Mengi, acilen ameliyata ve akabinde yoğun bakım ünitesine alınmıştır. Bugün ikinci bir ameliyata daha gireceği bilgisini aldık. Hayati tehlikesi devam ediyor. Meslektaşımız Zekeriya Mengi’nin bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyor ve bu şiddeti kınıyoruz.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak, her bir yapı denetim çalışanının, denetim görevlerini yerine getirirken şantiyelerde aynı riskle karşı karşıya olduğunu belirtmek isteriz. Hakaret, tehdit, küfür -maalesef ki- sıklıkla karşılaştığımız durumlar. Oysa biz, halkın can güvenliği için binaların mühendislik kurallarına göre yapılmasını sağlamak üzere görevli kuruluşlarız. Denetimlerimiz sırasında yaptığımız her uyarı, düzeltilmesini istediğimiz her yanlış imalat, başta 17 Ağustos 1999 depremi olmak üzere, daha önce defalarca yaşadığımız büyük acıları yaşamamak için. Ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki, kendi can güvenliğimiz yok.

Yapı denetim kuruluşları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş ve yine Bakanlık adına denetim yapan firmalardır. Biz görevimizin kutsallığının ve öneminin farkındayız. İstiyoruz ki bu ülkede tekrar deprem kaynaklı büyük acılar yaşanmasın ki bunu mümkün kılacak olan yapı denetim kuruluşlarıdır. İnsanların evlerinde huzurla, depreme karşı güven içinde yaşamaları için sahadayız. Böylesine önemli bir kamu görevini yerine getirirken karşılaştığımız şiddetin hiçbir izahı, gerekçesi, affı olamaz. Bu yüzden tüm halkımızı yanımızda durmaya, destek olmaya davet ediyoruz.

Şantiye şefi başında bulunmayan hiçbir şantiyede denetleme işleri yürütülmeyecektir
Peki neden? Çünkü bizler, yapı denetim kuruluşlarının teknik personel çalışanları olarak, sahada teknik personel olan şantiye şefleriyle değil, ustalarla muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Bu işin okulunu okumuş, ilmini almış teknik personel olarak “Ben 40 yıllık ustayım, senden iyi bilirim” zihniyetiyle mücadele ediyoruz. Bir binanın, deprem anında nasıl davranacağını belirleyen demir imalatının kontrolü gibi son derece hayati bir mühendislik konusunda muhatabımızın yine teknik personel olmasını talep ediyoruz. Biz, şantiye şeflerini sahada görmek istiyor ve kanuni düzenlemelerin bu bağlamda yapılmasını talep ediyoruz.

Yetkililerden Yapı Denetim Kuruluşları Birliği olarak isteğimiz şantiyelerde etkin şantiye şefliği sisteminin devreye girmesi ile şantiyelerde denetim yapan yapı denetim personelinin kanun ile kamu yararına işlem yaptığının güvence altına alınmasıdır.”dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu