ATSO ,İnşaat Sektörünün Sıkıntılarını Gündeme Taşıdı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası son dönemle yaşanan döviz kurundaki dalgalanmalar nedeni ile zor günler geçiren  inşaat sektörünün sıkıntılarının giderilmesi konusunda basın toplantısı yaptı.ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve Odanın 5-6-7-14-20 nolu komite üyelerinin hazır bulundukları toplantıya basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.ATSO 5.Meslek Komitesi Başkanı ve İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Cemil Gündüz tarafından yapılan açıklamada:”2018 Ağustos ayında beklenmedik şekilde başlayan piyasa fiyat artışları doğal olarak inşaat malzemelerine de yansımış, bu durumdan kamuda iş yapan sektör temsilcileri de oldukça olumsuz etkilenmiştir. Kamu müteahhitlerinin imalat girdileri ön görülemeyecek şekilde artmış ve şantiyeler durma noktasına gelmiştir.

Bu sebeple meydana gelen sıkıntıların giderilmesi için 18/01/2019 tarihinde tasfiye kararnamesi yayınlanmış, zarar eden sektör temsilcileri bir nebzede olsa rahat nefes almıştı.

2021 yılının ikinci yarısından sonra Dövize bağlı kur artışlarından kaynaklı yapı malzemelerinde %100’e yaklaşan artışlar sektörü zor durumda bırakmış, kamuda “Anahtar Teslimi” işlerin tamamını yavaşlamıştır.

2021 Kasım ayından bu yana da ihaleye çıkarılan işlerin büyük kısmına teklif veren firma olmamıştır. 2021 yılı birim fiyatları piyasa fiyatlarının %100 altında kalmıştır. Tefe-Tüfe ile verilen fiyat farkları da piyasa fiyatlarına ulaşamamıştır.

Kamu da iş yapan müteahhitlerin iflas etmemeleri ve kamu projelerinin yarım kalmaması için ivedilikle fiyat farkları ile koşulsuz tasfiye hakkının verilmesi gerekmektedir.

Fiyat farkı ve koşulsuz tasfiye hakkının verilmemesi halinde çok ciddi kayıplar olabileceği gibi, yarım kalan projelerin mevcut maliyetlerinin 2 katına biteceği, müteahhitlerin ve kamunun çok büyük oranda zarar göreceği kaçınılmazdır.

İnşaat sektörü oluşturduğu katma değerin yanı sıra yaklaşık 2 milyon kişiye yarattığı istihdam ve 250 alt sektöre oluşturduğu taleple ekonomimizi yakından ilgilendirmesine rağmen, son yıllarda yalnız bırakılmış, çaresiz bir duruma düşürülmüş ve adeta sektörden vazgeçilmiştir.

Bizler oda temsilcileri olarak, 2 yıl sonra tekrar yeniden şartsız tasfiye ve kayda değer fiyat farkı istiyor ve yaşamakta olduğumuz sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Sektörümüz adına konunun takipçisi olmayı sürdürüyoruz.”denildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu