Atatürk’ten Sonra Sine-i Millet’e Dönen Tek Milletvekili

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra Türk Siyasi Tarihinde Sine-i Millete dönen tek milletvekili, Hatay Cumhuriyetini kurup, ilk ve son Cumhurbaşkanı olan Tayfur Sökmen’in oğlu Mustafa Murat Sökmenoğlu’dur.

Sine-i millete dönmek,  TBMM’den çekilerek siyasete halk içinde devam etmek anlamında kullanılan ifadedir.

Mustafa Murat Sökmenoğlu, 1945’de doğmuş ve yaşamı boyunca Türk siyasi tarihinde aktif rol almıştır.  Babası Tayfur Sökmen’in vefatından sonra babasının politik birikimine sahip çıkıp politikaya atılan Murat Sökmenoğlu, 17 ve 18. dönem Hatay ve 21. dönem Istanbul Milletvekilliği yapmıştır. Bir dönem TBMM Başkanvekilliği görevini yürüten Murat Sökmenoğlu, 1989 yılında milletin vekilliğinden ayrılıp, milletin kendisine, içine, onun bağrına, sinesine dönmek, halkın arasına karışmak, anlamlarına karşılık gelen Sine-i Millete dönmek eylemini gerçekleştirmiş ve bu hareketi ile Türk Siyasi Tarihinde özel bir yer edinmiştir.

20 Haziran 2014 yılında vefat eden Sökmenoğlu,  TBMM’de yapılan törenin ardından, Beyazid-i Bestami Hazretleri Türbesinin yanında bulunan  aile mezarlığına defnedilmiştir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu