Apollo’nun kutsal ağacı Defne

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Peneus’un kızı Su Perisi Daphne’nin Yunan Mitolojisi Tanrısı Apollon’un aşkına karşılık vermemesi , ondan devamlı kaçması ve “Ey toprak ana, beni ört, beni sakla, beni koru.” Sözlerinden sonra defne ağacına dönüşmesini dinlemeyenimiz yoktur. Vücudu ile defne ağacına dönen Daphne’nin halen şırıl şırıl akan gözyaşları ile suladığı ağaçları gerek yaprakları ile gerekse de defne tohumları ile sağladığı faydalar ile biliniyor. Mucizevi etkileri ile bilinen Defne Yapraklarının yanında geleneksel yöntemlerle bin bir emek verilerek ortaya çıkan Defne Yağının da  faydaları saymakla bitmiyor.

Bugünlerde Harbiye bölgesinde yaşanan Defne hasadı ve tohumların yağa dönüşüm sürecini gözlemledik. Özverili bir biçimde toplanan defne tohumlardan  geleneksel yöntemler ile defne yağı elde ediliyor.

Samankaya Mahallesinde Defne hasadı yapan çiftçiler açıklamalarında : “Saç ve cilt sağlığına yararlı olan bitkisel yağlar arasında önemli bir yere sahip olan ve Şuan toplanmaya hazır hale gelmiş olan Defne tanelerini topluyoruz. Bu taneler daha sonra kazanlarda kaynatılarak defne yağı haline getiriliyor.Çok zor bir iş olmasının yanı sıra işin ustaları tarafından defne yağından çok kıymetli defne sabunu ortaya çıkıyor. Sabun yapımında sadece defne yağı kullanılmıyor tabiki buna ilave olarak zeytinyağı da kullanılıyor.Hepimizin bildiği defne sabunu bir çok alanda kullanılıyor.”dediler.

Defne Yağının yapımı hakkında bilgiler veren Nahya Güzelyurt:” Bu yağı elde etmek çok zahmetli ve uzun bir süreç. Ama sonunda elde edilen yağ çok kıymetli ve çok doğal. Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ayıklıyoruz. Ayıkladıktan sonra kazana koyup yaklaşık 2 gün süren bir kaynatma işleminden geçiriyoruz. Sürekli odun koyuyoruz, epey odun alıyor kaynatma işlemi. Daha sonra kazandan boşaltıyoruz, boşalttıktan sonra, leğenlerin içine koyup eziyoruz. Ezdikten sonra süzgeçten geçiriyoruz. Süzgeç işlemi sonrası, defalarca yıkıyoruz ve suyunu kazana tekrar koyup, 2 saat kadar kaynatıyoruz ve su buharlaşıyor sonrasında yağını elde ediyoruz.

Bu yağ birçok yerde kullanılıyor. İlaç sanayisinde de kullanılıyor, eklem ağrılarına karşı da insanları rahatlatıyor. Saç dökülmesine karşı bu yağdan defne sabunu yapıyoruz. Saçların dökülmesini önlüyor, saçları besliyor. Defne yağı bu faydaları sayesinde Türkiye’nin her yerinde tanınıyor. Defne Yağı ve Defne Sabunu çok organik. Bazı kişiler defne yaprağını da satıyor, baharat olarak kullanılıyor. Defne tohumu, yağı, sabunu, yaprağı hepsi bizim için çok kıymetlidir, çok sağlıklıdır.”dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu