Antakyalı sanatçılar Dünya Öykü Günü’nde Murathan Çarboğa’yı andı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Antakya Sanat Derneği ile Medeniyetler Bahçesi Kadın Kooperatifi’nin birlikte düzenlediği 14 Şubat Dünya Öykü Günü, Murathan Çarboğa’yı Anma ve Sevgi Günü Etkinliği, yoğun bir ilgiyle gerçekleşti.

Hatay Gastronomi Evi Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Çarboğa’nın dostları yanı sıra çok sayıda konuk ve sanatsever katıldı.

Programın sunumu Antakya Sanat Derneği başkanı Edip Yeşil tarafından yapıldı. Günün önem ve anlamıyla ilgili yapılan konuşmada şunlara değinildi: “İçinden geçtiğimiz salgın süreci, açlık, kıtlık, savaş, göç, ekonomik ve sosyal sorunlar, ekolojik sorunlar, iklim krizi, yangınlar, seller, depremler gezegenimizin bir tehdit altında olduğu gerçeğini hatırlatıyor bizlere. Tarihte içinden geçtiğimiz sürece benzer çok dönemler yaşanmıştır. Ancak şimdikinin farkı, dünya denilen gezegenin ciddi tehdit altında olduğudur. Doğayla ilişkisinde kurucu bir öğe gibi davranan insanın/iktidarların doğayla mücadelesinde kazanan taraf olması kaybetmesi anlamına gelir. Covid 19 salgını bunun en açık gerçeğidir. İçimize kapandığımız şu dönemlerde bu gerçeğin daha görünür olduğunu fark ettik. Kurgunun gerçekle iç içe sarmaş dolaş içinde olduğu bir çağı yaşıyoruz adeta.  İnsanlığın iyiye, güzel olana dönüşüm ve gelişimi bu tarihsel diyalektik bağlamla olmuştur hep: Çöküş ve yükseliş. Sanat, edebiyat bu girdaptan çıkmamıza yardımcı olacak, karanlıkları aydınlatacak önemli alanlardan birisidir.

Brecht’in “Sanatçı çağının tanığıdır” söylemine katılmakla birlikte şunu da yanına ekleyebiliriz: hem de değişitiricisidir. Çünkü sanatçı tanıklık etmez sadece, değiştirir, dönüştürür.  Öykü Günü’müz kutlu olsun.”

HÜZÜN DOLU ANLAR YAŞANDI

Utkun Büyükaşık ve Neriman Yetek’in Öykü Günü’ne dair yaptığı konuşmalarla program devam etti. 50 kuşağı ve günümüz öykücülüğü üzerinde duruldu. Antakya öykücülüğünün de konuşulduğu etkinlik, geçen sene verimli çağında ansızın kaybettiğimiz edebiyatçı Murathan Çarboğa’nın dostları Yaser Bereketoğlu, Güler Kalem, İbrahim Çiftçi ve Mehmet Salmanoğlu’nun kendisiyle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşmasıyla sürdü. Öykü ve şiirleriyle zamana iz bırakan Murathan Çarboğa anıldı. Etkinlikte hüzünlü anlar yaşandı. Nuray Bulgurcu, Utkun Büyükaşık, Necla Daloğlu, Sibel Bilek ve Serap Kart’ın sevgiye dair okuduğu birbirinden güzel şiirlerle etkinlik son buldu.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu