ANİ İŞİTME KAYBI NEDİR?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ani işitme kaybı son 3 gün içerisinde genellikle tek taraflı çınlama, uğultunun eşlik ettiği acil olarak müdahale edilmesi gereken iç kulak kaynaklı bir işitme kaybıdır. Hafif olabileceği gibi ileri işitme kaybı olarak da görülebilir. Genellikle tek taraflıdır. İşitme kaybı fazla ise geri dönüşü de o ölçüde zor olmaktadır. Kesin nedeni tam bilinmemekle beraber viral enfeksiyonlar, damarsal olaylar, bağışıklık sistemi hastalıkları, ilaçlar ve iç kulak zarının yırtılması olarak sıralanabilir. Kabakulak, kızamık ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi viral enfeksiyonlar iç kulağı tutarak ani işitme kaybına neden olabilirler. İç kulak tümörleri de ani işitme kaybı ile kendisini gösterebilir. İç kulaktaki sıvı basıncının artışı da zar yırtılmasına neden olarak işitme kaybına sebep olur. Sıvı basıncını artıran diğer nedenler başa ya da kulağa alınan darbeler, basınç değişiklikleri ve yüksek şiddetli sese maruz kalmak olabilir. Damarsal teoride iç kulağı besleyen damarların daralması ya da herhangi bir nedenle tıkanması önemli bir rol oynar.

Ani işitme kaybı tanısı koyulması için durumun niteliğine bakılır. İşitme kaybında en önemli belirti 3 günden daha kısa süre içinde gelişmesidir.  Üç günden kısa süren işitme kayıpları ani işitme kaybı olarak nitelendirilir. Bazı hastalarda işitme kaybıyla birlikte baş dönmesi şikayetleri de söz konusudur. Ancak kesin tanı için işitme testi yapılır. Bu teste odyometri adı verilmektedir. Testte arka arkaya üç farklı frekansta en az 30 desibel işitme kaybı belirlenirse ani işitme kaybı tanısı konabilir.

Hastalar bazen aniden bazen de birkaç saat ya da gün içerisinde işitme kaybının oluştuğunu fark ederler. Vakit geçirmeden tüm işitme testleri yapılmalıdır. Ani işitme kaybında tedaviye ne kadar erken başlanırsa, başarı şansı o oranda yükselir. İlaç tedavisinin yanında hiperbarik oksijen tedavisi faydalı olabilir. Bazı hastalarda erken dönemde cerrahi müdahale gerekebilir. Sıklıkla yapılan bir hata, hastanın kulağındaki ani başlangıçlı işitme kaybı ve uğultusunu kulak kirine yormasıdır. Bu durumda hasta hekime başvurmayıp zaman geçirecek ve tedavi şansını yitirecektir. İşitmenin geri dönme oranını en çok etkileyen faktör tedaviye olabildiğince erken başlanmasıdır. Saatlerin bile önemi vardır. Bu nedenle ani başlangıçlı, tek taraflı, beraberinde uğultu, çınlama olan işitme kayıplarında derhal  hekime başvurulmalıdır. Vakit geçirmeden işitme testleri yapılmalıdır.

Sorularınız için; ody.deryabaklaci@gmail.com mail adresi ile iletişime geçebilir, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısındaki Hatay Akgün İşitme Merkezi’nde beni ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu