Adnen Arslan Hoca İle Soru Cevap

Adnan Arslan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru: Vakit namazlarımı evde ailemle beraber kılıyorum. Ezanın bitmesini beklememiz gerekiyor mu ?

Cevap: Hayır, şart değildir. Bu konuda asl olan beş vakit namazı camide imamın arkasında cemaatle kılmaktır.

Evde kılma ihtiyacı olan, kesinlikle vaktin girip – girmediğini dikkate almalıdır. Çünkü vakit namazın şartıdır. Ezan ise namazın sünnetidir. Bir Müslüman için acil bir durum yoksa ve ezanı da duyuyorsa ezanın bitmesini bekler, ezan duasını okur ve namazını kılar. Yok acil bir durum varsa, vakit girdikten sonra ezan bitmeden de namazı kılmak caizdir.Kılınan namaz geçerlidir.

 

Soru:Kur’an-ı Kerim mana olarak Allah’a, lafız olarak Hz. Peygamberimiz (sav)‘e ait olduğunu iddia edenler var. Bu bilgi doğru mudur? İçindeki kıssalar için ne dersiniz?

Cevap:Hâşâ, asla bu iddia doğru değildir.Kur’an-ı Kerim’in manası da lafzı da Allah’a aittir.

Bu konuda bir çok Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şerif bulunmaktadır. “Lafzı Muhammed’e aittir” sözü oryantalistlerin (Doğubilimci) ve onlara tabi olanların uydurması ve iftirasıdır. Mekkeli müşrikler bunu söylemediler ama tarih sahnesinde Kur’an-ı Kerim’e karşı savaş açanlar bu iddialarda bulunmuşlardır. Ama Kuran’ın indireni de kıyamete kadar koruyanı da Allah’tır (cc).Kelamullahtır.

Kur’an-ı Kerim mucizedir. Tek harfi bile değişmeden günümüze kadar gelmiştir ve kıyamete kadar da öyle kalacaktır. İçinde geçen kıssalar da gerçekten hepsi yaşanmış, hakikati olan kıssalardır. Her birisi Peygamberimiz (sav) için teselli, bizim için ayrı ayrı ibretlik hayatlardır.

Bu imani bir konudur. Biz buna böyle iman ettik.

 

Soru: Namaz kılıyorken kapatmayı unuttuğum cep telefonum çalarsa ve kapatırsam namazım bozulur mu?

Cevap:Namaz içinde namaza aykırı hareketlerimiz ya amel-i kalil (az hareket) olur ki; mekruhtur, günahtır, hoş karşılanmaz. Ama namaz bozulmaz ve sehiv secdesi gerekmez. Veya amel-i  kesir (çok hareket) olur ki namaz bozulur.

Namazda bir elle yapılan hareket amel-i kalildir. Namazda baştan düşen takkeyi bir elle alıp tekrar başa koymak Namazı bozmadığı gibi telefona bir elle müdahale etmek de namazı bozmaz. Ama iki elle olursa namaz bozulur. Ve namazda çalan telefonu çalmasını uzatmadan ve kul hakkına girmeden hemen bir elle kapatmak gerekir.

Ayrıca telefona, namazda çaldığında insanların huşusunu ve huzurunu bozan müzikler yüklenir ve namazda çalarsa vebal olur. Bunun için Müslüman tedbirini almalıdır.

 

Soru:Çok sevdiğim, yakın dostum İstanbul’da salgın hastalıktan dolayı vefat etti. Ben  Hatay’da yaşıyorum. İçinde bulunduğumuz hassas dönem nedeniyle cenaze namazına katılamadım.  Hatay’da gıyaben cenaze namazı kılabilir miyim?

Cevap:Cenaze namazı farz-ı kifayedir. Hazır bulunan cenaze için kılınır. Ancak Şafii alimlerimiz (Allah onlardan razı olsun) gıyaben cenaze namazı kılmayı caiz görmüşlerdir.

 

Soru:Namaz kılıyorken bazen sehiv secdesi gerektiren iki, üç yanılmam oluyor. Namaz sonunda kaç sehiv secdesi yapmam gerekiyor?

Cevap:Bir sehiv secdesi gerekir. Bir namazda birden fazla sehven yanılma olursa her biri için ayrı ayrı sehiv secdesi yapılmaz. Namaz içinde yanılarak (sehven) farzlardan bir kaçının gecikmesi veya vaciplerden bir kaçının terki veya gecikmesiyle biriken 3-5… sehiv secdesinin hepsine, namaz sonunda, sadece bir sehiv secdesi (iki secde) yapmak vaciptir.

 

Soru:Dövme yaptırmak caiz midir?

Cevap:Dövme yaptırmayı Peygamber’imiz (sav)( Araplarda çok yaygın bir kültür olmasına rağmen ) yasaklamıştır. Bunun için dövme yaptırmak dinimizde caiz değildir.Haramdır.

Önceden dövme yaptırmış olan birisi, bu dövmeyi acısız olarak temizletmesi mümkünse temizletmelidir.Bu mümkün değilse başkalarına kötü örnek olmaması için  görünmesin diye üzerini örtmeli ve bir daha yapmamak üzere tevbe, istiğfar etmelidir. Aldığı normal abdest veya boy abdesti ( gusül)  erkek / kadın fark etmez, geçerlidir. Her türlü İbadeti yapabilir.

 

Soru:Geçmiş yıllarda kılamadığım namazlarımı kılmak istiyorum. Nasıl niyet etmem gerekir?

Cevap:Namazı kazaya bırakmak büyük günahlardandır. Ölmeden önce pişmanlık duyarak, tövbe ve istiğfar edip, geçmişte kılınmayan beş vakit farz namazları kaza etmek farzdır. Vitir namazını kaza etmek ise vacibdir. Hayatımız çok kısadır. Hem kullara ve hem de Allah’a olan borcumuzu bir an evvel ödemeliyiz. Niyet;

“Niyet ettim Allah rızası için ilk (veya son) kazaya kalan sabah (veya öğlen, ikindi, akşam, yatsı) namazının farzını kılmaya.“  veya  “ Niyet ettim Allah rızası için en son kazaya kalan vitir vacip namazını kılmaya.” diyerek yapılır.

Kaç yıl kazaya kaldığını kendisi galip zannıyla karar verir ve her vakit namazının peşine bir kaza namazı kılabilir. Veya kısa zaman içinde borçlarını bitirebilir.

 

Soru: İki kişi kendi aralarında iddiaya  girerek birinin diğerine para vb. bir şey vermesi caiz midir?

Cevap: Karşılıklı bahis ve iddialaşmak gibi oyunlar kumar sayılmaktadır. Örneğin, iki kişi yarışa çıkmadan önce birisi diğerine: “Eğer beni geçersen sana şu kadar vereceğim, şayet ben seni geçersem bana şu kadar vereceksin.” derse böyle bir iddia kumara girer. Ancak tek taraflı olursa bu caiz olur. Yani, taraflardan birisi diğerine: “Beni geçersen sana şu kadar para vereceğim. Fakat ben seni geçersem sen bana bir şey verme.” der ve anlaşırlarsa böyle bir iddia meşrudur. Bu parayı alan kimsenin onu kullanması caizdir.

İddiasına halı saha maçları vb. maçlar yapmakta böyledir. Yani yenilen taraf  parasını ödesin iddiasıyla oynamak da kumara girer.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu