Adnan Arslan Hocamız Sorularımızı Cevapladı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru: İşim olursa bir koç kurban edeceğimi vaad ettim. İşim Allah’ın izniyle oldu. Adak kurbanının parasını ihtiyaç sahibi birine verdim. Adağım yerini buldu mu?

Cevap: Hayır. Kurbanlık hayvanı kesmeden, kıymetini fakirlere vermek caiz değildir. Sizin verdiğiniz para sadaka hükmünde bir yardım olur.

Kurbanın rüknü, hayvanın dini usullerle kesilmesidir ve kesmek vacibdir.

İster kurban bayramında kesilen kurban (udhiye) olsun, ister adak kurbanı olsun yerine kıymetini veya bedelini vermekle ibadet yerine gelmiş olmaz.

Sadaka ve kurban iki ayrı ibadettir ve biri diğerinin yerine geçmez.

Soru:Rahatsızlığımdan dolayı burnumdan ameliyat oldum. Burnum sargı ile sarıldığı için burnuma su alamıyorum. Boy abdestim ve normal abdestim oluyor mu?

Cevap:Evet, abdestleriniz tamamdır. Burun ameliyatından sonra buruna sarılan sargı (bandaj veya tampon vb.) burna suyun verilmesine engeldir. Doktor su vermeyi yasakladıysa suyu kullanmamak gerekir. Normal abdestte burna su vermek sünnettir. Bu durumda su verilmese de abdest tamamdır.

Boy abdestinde ise burna su vermek farzdır. Ancak ameliyat gibi zaruri durumlarda doktorlarımızın tavsiyesine uymak gerekir. Bu durumdaki birisi burnuna su vermeyecektir. Islak elle meshedilir. Eğer meshetmenin de zarar vereceğini doktor söylediyse meshetmek de terk edilir. Boy abdesti tamamdır.

Soru: Arabada giden mi yaya’ya selam vermeli, yoksa yaya mı, arabada (binekle) gidene selam vermelidir?

Cevap:Doğrusu, her hangi bir vasıtaya binmiş olarak seyahat eden, yaya’ya selam vermesi sünnettir. Genç yaşlıya, büyük olsun küçük olsun bir yerden gelen oturana, sayısı az olan topluluğa selam vermelidir. Topluluktan birinin dahi selamı alması diğerlerinden selam alma sorumluluğunu düşürür. Verilen selama topluluktan hiç kimse cevap vermezse hepsi mesul olur.

Şüphesiz önce selam veren selamı alandan daha çok sevap alır. Camide namaz kılmayanlar varsa onlara selam verilebilir. Eğer camidekilere selam verilmez ise de, sünnet terk edilmiş olmaz.

Soru:Üç  adet yüzlük, Türk Lirası buldum. Ne yapmalıyım?

Cevap:Öncelikle bulduğumuz şey para veya eşya olabilir. Eğer alınmazsa bozulacak bir şey ise, onu almak ve sahibine vermek vacibdir. Bozulmayacak bir şey ise ( para veya eşya ) alabilir de almayabilir de. Alırsa zimmetine geçirmek için almamalıdır. Bu bir malı gasb etmek gibi olur. Sahibine vermek niyetiyle almalıdır. Ve çevreden şahitler tutmalıdır. Sahibi çıkarda isbat ederse, vermelidir. Sahibi çıkmazsa en yakın karakola veya jandarmaya teslim etmelidir. Eğer kendi yanında tutarsa, bu emanet hükmündedir. Sahibi bulununcaya kadar bir yıl kadar bir müddet ilan ederek tutmalıdır. Sahibi bulunmazsa , onun hayrına fakirlere dağıtır. Kendisi ihtiyaç sahibi ise, alabilir. Ama sahibi ilerde çıkar ve isterse ödemesi gerekir. Önemsiz bir şey ise fakirlere verir veya kendisi fakirse harcayabilir.Bekletmesi gerekmez.

Soru:Yatarken dua ve zikir niyetiyle Kur’an-ı Kerim ve dualar okuyabilir miyim? Ne okumalıyım?

 

Cevap:Evet, okuyabilirsiniz. Ayakta, oturarak veya yan tarafına yatarak Allah Teala’yı zikretmenin mahzuru yoktur hatta tavsiye olunmuştur. Yatakta, uyumadan önce İhlas, Felak, Nas surelerini ve duaları, zikir ve dua maksadıyla okuyarak, kendimizi manevi muhafaza altına almamız caizdir.

Kur’an-ı Kerim’i abdest aldıktan sonra kıbleye dönerek saygı ve edeple okumak sünnettir. Aynı adabla dinlemek farz-ı kifayedir.

Soru:

1-Mukim birisi seferi mesafede bir yerde vekalet yoluyla vacib kurbanı kesmesi caiz midir?

2-Bayram günü seferde olan birisi, kurbanını burada kesmiş olsa ve bayramın üçüncü gününde mukim olsa yani kendi evine dönse tekrar kurban kesmesi gerekir mi?

Cevap:

1- Evet, caizdir. Çünkü burada önemli olan kurbanın kesildiği yer değil, kurban kesen mükellefin mukim mi yoksa misafir mi  olduğudur. Bundan dolayı mukim birisi vekalet yoluyla Türkiye’de ve ülke dışında kurbanını kestirmesi  caizdir.

2- Hayır, gerekmez. Bayram günlerinde misafirlikte olan birisi kurbanını burada kesmişse, mukim olduğu zaman tekrar kurban kesmesi gerekmez.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu