Adnan Arslan Hocam İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Namaz kılarken yanlışlıkla Fatiha Suresini okumadan Fil Suresine başlamıştım ki hemen yanlış yaptığımı anladım. Ama bu durumda ne yapacağımı bilemedim. Namazımı nasıl tamamlamam gerekir?

Cevap:Namaz kılıyorken Fatiha’dan önce yanılarak (sehven) her hangi bir sure veya ayetten okunacak olursa hemen dönüp Fatiha Suresi okunur, sonra da sure veya ayet okunur ve rükuya gidilir. Namaz sonunda vacip geciktirildiği (tehir edildiği) için sehiv secdesi gerekir, vaciptir. Çünkü burada Fatiha’dan önce okunacak olan sure veya ayetin miktarı önemli değildir. Bir kaç harf bile Fatiha okunmadan okunmuş olsa sehiv secdesi gerekir.

Ayrıca, bu sıralama rükuda hatırlansa hemen kıyama kalkılır. Önce Fatiha sonra zamm-i sure okunur ve sonra yeniden rüku yapılıp namaza devam edilir. Namazın sonunda sehiv secdesi yapılır.

Soru: İki bayram arası nikah kıymak, evlenmek caiz midir?

Cevap:Evet, caizdir. Halkımız arasında yaygın olan “Ramazan ile Kurban Bayramı arasında nikah kıyılmaz, düğün yapılmaz.“ düşüncesi doğru değildir. Hz. Peygamber (sav)’in  Hz. Aişe (ra) ile evliliği Ramazan’dan sonraki ay olan Şevval ayında (iki bayram arasında) gerçekleşmiştir.

Bu düşüncenin dinimizde yeri yoktur.

Soru: Uçak yolculuğunda Kıbleye dönmeden Namazı kılabilir miyim?

Cevap: Uçak veya otobüs yolculuğunda Namazı kazaya bırakmaktansa, yolculuğa abdestli çıkmak ve Namazı imayla kılmak gerekir. ( Zaruret halinde namazların cem’i caizdir. Konuya daha sonra değineceğiz. )

Kıbleye dönmek terk edilir.

Secde yapamayan hastalar da imayla Namazı kılarlar.

İmayla namaz baş ile namaz demektir. Göz ve kalp ile değil. Başımızı biraz eğeriz rüku, biraz fazla eğeriz secde olur. Secdeyi rükudan biraz fazla yapmazsak namaz sahih olmaz.

Ama Namazı kazaya bırakmayız. Dinimiz kolaylık dinidir. Namazı imayla kıldıktan sonra uçak inse, otobüs mola verse ( vakit geçmemişse bile) imayla kıldığımız Namaz geçerlidir.

Soru:Akrabamı kurbanıma vekil yaptım. “ Benim için al ve kes. Sonra etini, derisini vs. ne yaparsan  yap, sana bırakıyorum. “ dedim. Vekilime 1000 ₺ gönderdim. O ise 1100 ₺’ye bir kurbanlık koyun almış. “ 100 ₺ benden olsun “ dedi.  Benim kurbanım olur mu?

Cevap:Hayır, olmaz. O 100 ₺’yi senin vermen gerekir. Senden habersiz senin verdiğinden fazla fiyata almamalıdır. Aldıysa haber vermelidir  ve sizin fazlalığı vekilinize vermeniz gerekir. Yoksa kurbanınız olmaz. Bir küçükbaş hayvan bir kişi için kesilir. Bölünme kabul etmez.

Siz ihtiyaç sahibine 1000 ₺ hibe edersiniz. Vekiliniz olarak değil, ihtiyacı olduğu için bir kurbanlık kendisi adına alsın, kessin  ve aile efradına yedirsin.

Bu kimse 1100 ₺’ye de, 1200 ₺’ye de alıp kesebilir.Caizdir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu