Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Safer ayı uğursuz bir aydır, deniliyor. Bu anlayış dinimizde doğru mudur?
Cevap: Hayır, doğru değildir. Dinimizde Hicri ayların sayısı on ikidir ve hepsi Allah Teala’nın aylarıdır. Yine dinimizde ayların uğursuzluğu söz konusu değildir. Safer ayının fitne, fesat, bela ve musibet ayı olarak düşünülmesi ise İslam öncesine dayanır. Cahiliye döneminin bir çok hurafe düşünceleri arasında safer ayının uğursuzluğu da vardır.
İbadetlerimize diğer aylarda dikkat ettiğimiz gibi bu ayda da dikkat ederiz.

Soru:Cuma akşamları Yasin suresini okuyorum. Diyorlar ki; bu sevap olmaz ve kimseye bağışlayamazsın. Bu doğru mudur?
Cevap:Hayır, doğru değil. Tabiki Kur’an-ı Kerim, okuyalım, anlayalım ve hayatımızda gereklerini yerine getirelim diye inmiştir. Kur’an bizden kesinlikle Allah’a (cc) ve O’nun Resulü olan Muhammed Mustafa’ya (sav) itaat etmemizi istemekte, hatta emretmektedir.
Okuduğumuzda her harfine 10 sevap verilen Yasin-i Şerif’ten ve diğer surelerden hasıl olan sevabı diriye de, ölüye de bağışlamak caizdir.
Yalnız, cuma gecesi ve gündüzü, dinimiz Yasin Suresini değil Kehf Suresini okumayı tavsiye etmektedir. Peygamber Efendimiz Cuma günleri kendisi bizzat bu sureyi okumuş ve bizlere de okumamızı buyurmuştur.

Soru: Nazar değmesin diye yeni aldığım arabama nazar boncuğu takabilir miyim?
Cevap: Hayır. Takmayınız.
Dinimizde nazar (göz değmesi) hakdır ve ondan Allah’a (cc) sığınmak lazımdır. Dinimiz bazı gözlerin insan ve eşya üzerindeki zarar verici etkilerini kabul etmektedir ve cevabını da vermektedir. Peygamberimiz (sav) göz değmesine karşı;
Ayet el-kürsiyi,
İhlas Suresini,
Felak Suresini,
Nas Suresini okumuş ve bizlerin de okumamızı istemiştir.
Nazar boncuğu ve benzeri şeylerden fayda ummak ve bunların göz değmesine engel olacağına inanmak, boyuna veya başka yerlere (çocuk,araba,ev vb.) asmak caiz değildir. Güç, kuvvet ve kudret Allah’a (cc) aittir ve göz değmesine engel olacakta Rabbımızdır. O’na sığınmalıyız.

Soru:Rüya gördüm. Rüyamı, görmediğim halde bazı eklemeler yaparak anlattım. Dinimizde bu caiz midir?
Cevap:Peygamber Efendimiz ( sav ) buyurmuştur ki;
“ Yalanların en büyüğü, kişinin görmediği rüyayı gördüm demesidir.”
Bir kimsenin görmediği halde “ rüyamda şöyle şöyle gördüm “ demesi haramdır. Yalan konuşmakta haramdır ama rüyadaki uydurma ( ekleme ) daha büyük günahtır. Tövbe etmek ve bir daha böyle yapmamak gerekir.

Soru:Marketlerin müşterilerine verdiği çekiliş kuponuna çıkan hediye caiz midir?
Cevap:Market ve mağaza sahipleri müşterilerine çekiliş kuponlarını hediye olarak verebilir. Bu kuponlar, parayla satılmaz ve alış-verişi etkilemez ise çekilişte çıkan hediyeyi almak caizdir. Çünkü müşterilerin bazısı kar edip, bazısı zarar etmez.
Eğer kupon parayla alınırsa veya bazı müşteriler zarara uğrarsa bu çekiliş kumar olur.

Soru: Bir kabre, zamanla ikinci bir cenazeyi defnedebilir miyiz?
Cevap: Normal hallerde, yer var ise ve zarurette yoksa ikinci cenazeyi aynı yere defnetmek caiz değildir. Ama zaruret varsa ve içindeki cenaze de çürümüş, toprak olmuşsa oraya bir zaman sonra ikinci, herhangi bir cenazeyi ve daha sonra bir zamanda üçüncü cenazeyi…defnetmek caizdir. Yalnız cenazenin çürüdüğüne kanaat getirmek gerekir. Bu iklim ve toprakla ilgilidir. Zaruret yoksa kabri açmak da caiz değildir. Kabir açıldığında eğer kemikler halen varsa, onlar toplanır ve yeni defnedilenle arasına toprak koyarak kenara konulur.

Soru: Camii, minare, Kur’an kursu, yol, okul, yurt vb. yapılması için zekat verilebilir mi ?
Cevap: Hayır, verilmez. Bu ve benzeri yerlere zekat niyetiyle verilen mal zekat yerine geçmez. Zekat müslüman, fakir insanın hakkıdır. Zekatta temlik yani fakirin, verilen zekat malına tam sahip olması şarttır. Verilen zekat, fakirin mülküne geçmediği sürece zekat verilmiş sayılmaz. Onun için iyi araştırıp, takipçisi olmak lazımdır.
Zekat ya bizzat şahsa teslim edilmeli veya vekil aracılığıyla (vekile güvenmek şartıyla) yerine ulaştırılmalıdır.
Yurt binasına zekat verilmez ama orada barınan öğrencilere verilebilir. Bazı vakıf ve derneklerin zekat hesabı açarak fakirlere dağıtmak üzere zekat toplamaları caizdir. Fakirlere ulaştırmaları için güvenilir olan dernek ve vakıflara zekatımızı verebiliriz.
Soruda geçen yerlere de sadaka olarak yardımlar yapmalıyız.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu