Soru: Muharrem ayında oruç tutmak gerekir mi?
Cevap: Peygamber Efendimiz (sav) “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur.” buyurmuştur.
Bu orucu muharremin dokuzuncu ve onuncu ya da onuncu ve on birinci günü tutmak sünnettir.
Not: ( 09.08.2021 ) Bugün 1 Muharrem’dir. Hicri 1443 yılına girmiş oluyoruz. Hayırlı olsun. Muharrem ayının bereketinden müstefid olmayı Allah (cc) hepimize nasip eylesin. Rabbımız ülkemizi ve dünyamızı afetlerden muhafaza eylesin.
Soru:Dövme yaptırmak caiz midir?
Cevap:Dövme yaptırmayı Peygamber’imiz (sav)( Araplarda çok yaygın bir kültür olmasına rağmen ) yasaklamıştır. Bunun için dövme yaptırmak dinimizde caiz değildir.Haramdır.
Önceden dövme yaptırmış olan birisi, bu dövmeyi acısız olarak temizletmesi mümkünse temizletmelidir.Bu mümkün değilse başkalarına kötü örnek olmaması için görünmesin diye üzerini örtmeli ve bir daha yapmamak üzere tevbe, istiğfar etmelidir. Aldığı normal abdest veya boy abdesti ( gusül) erkek / kadın fark etmez, geçerlidir. Her türlü İbadeti yapabilir.
Soru:Geçmiş yıllarda kılamadığım namazlarımı kılmak istiyorum. Nasıl niyet etmem gerekir?
Cevap:Namazı kazaya bırakmak büyük günahlardandır. Ölmeden önce pişmanlık duyarak, tövbe ve istiğfar edip, geçmişte kılınmayan beş vakit farz namazları kaza etmek farzdır. Vitir namazını kaza etmek ise vacibdir. Hayatımız çok kısadır. Hem kullara ve hem de Allah’a olan borcumuzu bir an evvel ödemeliyiz. Niyet;
“Niyet ettim Allah rızası için ilk (veya son) kazaya kalan sabah (veya öğlen, ikindi, akşam, yatsı) namazının farzını kılmaya.“ veya “ Niyet ettim Allah rızası için en son kazaya kalan vitir vacip namazını kılmaya.” diyerek yapılır.
Kaç yıl kazaya kaldığını kendisi galip zannıyla karar verir ve her vakit namazının peşine bir kaza namazı kılabilir. Veya kısa zaman içinde borçlarını bitirebilir.
Soru:Doktorlar bebeğimin sakat olarak dünyaya geleceğini söylüyorlar. Kürtaj yaptırabilir miyim?
Cevap :Gebeliğin sürmesi, doktorların kararıyla, annenin hayati tehlikesinin olabileceğini ortaya koyuyor ise bebeğin alınması caizdir. Hatta anneyi kurtarmak için bu gereklidir.
Bunun dışında kürtaj asla caiz değildir. Allah(cc) biz kullarını bu dünyaya imtihan gayesiyle göndermiştir. Doğacak çocuk engelli de olsa onun da hayat hakkı vardır. Belki de bu çocuk anne-babasının cenneti kazanma vesilesi olacaktır. Kaldı ki bir çocuğun hayırlı evlat olup-olmamasının engelli veya sağlıklı olmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Engelli bir çocuk sağlıklı bir çocuktan daha hayırlı bir evlat olabilir.
Soru:Çok sevdiğim, yakın dostum İstanbul’da salgın hastalıktan dolayı vefat etti. Ben Hatay’da yaşıyorum. İçinde bulunduğumuz hassas dönem nedeniyle cenaze namazına katılamadım. Hatay’da gıyaben cenaze namazı kılabilir miyim?
Cevap:Cenaze namazı farz-ı kifayedir. Hazır bulunan cenaze için kılınır. Ancak Şafii alimlerimiz (Allah onlardan razı olsun) gıyaben cenaze namazı kılmayı caiz görmüşlerdir.
Salgın hastalık döneminde zaruret vardır. Yani cenaze hazır bulunmasa da; bulunduğunuz yerden, gıyaben, abdestli ve kıbleye dönerek cenaze namazını kılmanız caizdir.
Soru:Namaz kılıyorken bazen sehiv secdesi gerektiren iki, üç yanılmam oluyor. Namaz sonunda kaç sehiv secdesi yapmam gerekiyor?
Cevap:Bir sehiv secdesi gerekir. Bir namazda birden fazla sehven yanılma olursa her biri için ayrı ayrı sehiv secdesi yapılmaz. Namaz içinde yanılarak (sehven) farzlardan bir kaçının gecikmesi veya vaciplerden bir kaçının terki veya gecikmesiyle biriken 3-5… sehiv secdesinin hepsine, namaz sonunda, sadece bir sehiv secdesi (iki secde) yapmak vaciptir.













