Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Adnan Arslan
Facebook
Twitter
WhatsApp

Soru:Kurbanlık olarak satın aldığımız hayvanda, sonradan, kurban olmasına engel kusurlardan biri meydana gelirse, bu kusurlu hayvanı kurban olarak  kesmemiz caiz midir?

Cevap:Eğer zengin birinin satın aldığı kurbanda sonradan kurban olmasına  engel olan kusurlardan biri ortaya çıkarsa, bu hayvanı kesmesi caiz değildir. Onun yerine başkasını alıp, kesmesi gerekir.Eğer fakir ise ve satın aldığı kurbanda sonradan bir kusur ortaya çıksa bile bu kusurlu hayvanı kesmesi caizdir. Yenisini alması gerekmez. Hatta fakir birisi böyle kusurlu bir hayvanı kurbanlık olarak bayramda kesebilir, caizdir. Çünkü bu onun için bir nafiledir.Ama kesim esnasında kusur meydana gelirse zengin olsun, fakir olsun bu hayvanı kesmesi caizdir. Yenisini almaları gerekmez.

 

Soru:Kurban Bayramının ikinci günü öğle namazını kıldım. Teşrik tekbirini okumayı unuttum. Bugün bayramın üçüncü günü, teşrik tekbirini kaza etsem olur mu?

Cevap:Hayır, olmaz. Bu durumda unutulmuş olan teşrik tekbirini daha sonra müstakil okuyarak kaza etmek gerekmez.Ancak ( Allah korusun ) bayram günlerinde kılınan namazlardan birisi vaktinde kılınmazsa kazaya kalır. Kazaya kalan bu namaz yine bu bayramın teşrik tekbiri günleri içinde kaza edilirse teşrik tekbiri de hemen farzın peşine kaza edilir.

Teşrik tekbiri, arefe günü sabah namazından itibaren başlar, bayramın dördüncü günü ikindi namazıyla beraber 23 vakit ile tamamlanır. Her vaktin farzının peşine teşrik tekbirini okumak vaciptir.

Eğer teşrik tekbiri günlerinde kazaya kalan namaz bu 23 vakitten sonra kaza edilecek olursa farzının peşine teşrik tekbiri kaza edilmez.

Fakat çalıştığı yerde yani Ankara’da kendi ikamet ettiği evi veya kiraladığı evi varsa o zaman 3-5-7 kaç gün kalırsa kalsın Ankara’da mukim olur. Namazları tam kılar. Ama yolculuk esnasında her halükarda seferidir.

 

Soru:Kurban hisseleri farklı fiyatlarda satın alınabilir mi veya satılabilir mi?

Cevap:Evet, caizdir. Kurban satıcısı bir hisseyi birine 1000₺ ye, başka birine 1100₺ ye hatta bir diğerine 500₺ ye satabilir. Hibe olarak bağış da yapabilir. Ancak hisse sahipleri  kurbana aynı kilo ve gramda ortak olurlar. Örnek; Büyükbaş hayvanın yedide bir hissesini 1000₺, yedide birini 500₺, yedide birini 2000₺, yedide bir hissesini 1500₺ ve bir hisseyi kendisine, iki hisseyi de hibe olarak iki kişiye verse bu caizdir. Ama şuna dikkat etmek gerekir ki bu örnek verdiğimiz kurbanın taksimi yedi eşit hisseye bölünmelidir. Herhangi birine fazla veya eksik hisse verilmez.Yani herbir hissedar kurbanın yedide birine sahip olmalıdır.

 

Soru: Mukim birisi seferi mesafede bir yerde vekalet yoluyla vacib kurbanı kesmesi caiz midir?

Cevap: Evet, caizdir. Çünkü burada önemli olan kurbanın kesildiği yer değil, kurban kesen mükellefin mukim mi yoksa misafir mi  olduğudur. Bundan dolayı mukim birisi vekalet yoluyla Türkiye’de ve ülke dışında kurbanını kestirmesi  caizdir.

Soru: Bayram günü seferde olan birisi, kurbanını burada kesmiş olsa ve bayramın üçüncü gününde mukim olsa yani kendi evine dönse tekrar kurban kesmesi gerekir mi?

Cevap: Hayır, gerekmez. Bayram günlerinde misafirlikte olan birisi kurbanını burada kesmişse, mukim olduğu zaman tekrar kurban kesmesi gerekmez.

 

Soru: İşim olursa bir koç kurban edeceğimi vaad ettim. İşim Allah’ın izniyle oldu. Adak kurbanının parasını ihtiyaç sahibi birine verdim. Adağım yerini buldu mu?

Cevap: Hayır. Kurbanlık hayvanı kesmeden, kıymetini fakirlere vermek caiz değildir. Sizin verdiğiniz para sadaka hükmünde bir yardım olur.Kurbanın rüknü, hayvanın dini usullerle kesilmesidir ve kesmek vacibdir.İster kurban bayramında kesilen kurban (udhiye) olsun, ister adak kurbanı olsun yerine kıymetini veya bedelini vermekle ibadet yerine gelmiş olmaz.Sadaka ve kurban iki ayrı ibadettir ve biri diğerinin yerine geçmez.

 

Soru: Ölü için kurban kesilir mi? Hz. Peygamberimiz (sav) için para toplayıp kurban kesmeli miyiz?

Cevap:  Dinimizde ölü için kurban kesimi yoktur. Kurban bir ibadettir. Eğer diri için kurban kesiminin vacib olduğu gibi ölü içinde vacib olsaydı, bu çok meşakkatli olurdu. Ama Allah(cc) için bir kurban kesip sevabını ölülerimize bağışlaya biliriz. Birinde Hz. Peygamberimiz(sav) iki koçu kurban kesmiştir. Birisi kendisi için diğerini de ümmeti için kesmiştir.

Hz.Peygamber (sav) adına para toplayıp kurban kesmek dinimizde yoktur. Bunu dini gibi göstermek doğru değildir.Kişi, vasiyyeti üzerine ölen babasına bıraktığı mirastan ki yeterliyse kurban keser. Zaten yetersizse isteğe bağlıdır. Ve vasiyyet üzerine kesilen kurban tamamen fakirlere dağıtılır. Varisler yiyemezler . Ama vasiyet olmadan, sevabını göndermek üzere kesilen kurban etinden yiyebilirler.

 

Soru: “Eşim bu hastalıktan iyileşirse Ankara’nın fakirlerine dağıtmak üzere bir koçu kurban kesip dağıtmayı adıyorum.” diye adak adadım. Eşim, Elhamdulillah iyileşti. Ama biz şimdi Bursa’da yaşıyoruz. Adağımı koyun olarak Bursa’da kessem ve buranın fakirlerine dağıtsam olur mu?

Cevap: Evet, caizdir. Adak, insanın bir musibetten kurtulması veya bir nimete nail olması üzerine, kendisine vacip olmadığı halde bir ibadeti yerine getirmek için Allah’a (cc) söz vermesidir. Adanan şey olursa o zaman kul Allah’a verdiği sözü yerine getirmelidir. Bu, şartlar uygunsa yerine getirilir. Uygun değilse şehirlerin, kişilerin farklı olmasının dinimiz açısından bağlayıcılığı yoktur. Hatta adanan kurban küçükbaş hayvansa koç yerine koyun veya keçi kesilebileceği gibi, büyükbaş kurbana da hisse olarak girilebilir. Ancak büyükbaş hayvan kurban olarak adanmış ise yerine küçükbaş hayvan kurban etmek caiz değildir.

İlgili Haberler

Puan Durumu