Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Ezan okumanın, ezan ve kamet duası yapmanın hükmü nedir?

Cevap:Ezan ve kamet okumak erkekler için, farz namazların sünnetidir. Bu farz namaz eda veya kaza olsun fark etmez. Kadınlar farz namazlardan önce ezan ve kamet okuma konusunda mükellef değildir.

Ezan bitince ezan duasını okumak mendubtur. Kamet bitince dua yapılmaz. Cuma günleri dış ezandan sonra dua okunur ama Cuma namazında, Camii içinde okunan iç ezandan sonra ezan duası okunmaz.Sükunet içinde hutbe dinlenir hatta hatibin dualarına cemaat içinden “ Amiin “ der.

 

Soru: Kabir azabı yoktur, diyorlar. Bu doğru mudur?

Cevap: Hayır, doğru değildir. Kabir durağı vardır ve HAK’dır. Kur’an ayetlerinin işareti ve hadis-i şeriflerin delaletiyle sabit bir konudur. Kabir ya cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur. Münker ve Nekir melekleri kabre konulanlara sorular soracaktır. Doğru cevap verenler için bir pencere açılacaktır ve cennet gösterilecektir. Yanlış cevap verenler için cehennem kapıları açılacaktır. Tabi bu durum dünyadaki iman ve amellerimiz ile ilgilidir. Allah’a (c.c) ve Rasulüne iman eden ve salih amel işleyenler için kabir durağı huzur ve mutluluk yeri olacaktır. İnanmayanlar için ise kabir durağı azap yeri olacaktır.

 

Soru:Bir dostum ev almak istiyor. Bankadan faizle kredi çekecek. Kefil istemişler. Benim,dostumun bu işlemi  için kefil olmam günah mıdır?

Cevap:Evet, günahtır. Faiz dinimizde kesinlikle haramdır. Ev vb. şeyler için faizle kredi çekmek caiz değildir. Helal olmayan bir şeye kefil olmak da haramdır.

Dinimiz, en yakın akraba dahi olsa, sevap işlerde yardımlaşmayı emrediyorken , günahlarda yardımlaşmayı yasaklamıştır.

 

Soru: Bir aile büyüğü ölmeden önce “akrabalardan felan felanla görüşmenizi istemiyorum. Vasiyetim olsun“ şeklinde vasiyet ederse bu vasiyeti tutulur mu?

Cevap:Hayır, bu gibi vasiyetler geçersizdir. Akrabalar arası bağlantıları koparacak ve sıla-i rahimi kesecek olan vasiyetleri yerine getirmek caiz değildir. İslam Dini aile bağlarını kuvvetlendirmeyi ve sıla-i rahimi yerine getirmeyi emreder. Bu gibi konularda dinin emirlerine uyulmalı, geride kalanlara sıkıntı, eziyet verebilecek vasiyetlerde bulunulmamalıdır. Aksi takdirde akrabalar arasında derin yaralar ve kırgınlıklar meydana gelir.

 

Soru :Normal abdest aldıktan sonra veya boy abdesti (gusül)aldıktan sonra vücudumuzun abdest azalarının herhangi bir yerine suyun değmediğini, kuru kaldığını anlarsak veya görürsek ne yapmamız gerekir?Tekrar yeniden mi normal abdest veya boy abdesti almamız gerekir?

Cevap: Hayır.  Tekrar yeni baştan  boy abdesti veya normal abdest almaya gerek yoktur. O kuru kalan veya su değmemiş olan yeri sadece yıkamayla abdest tamamlanmış olur. Hatta boy abdesti(gusül)alan birisi ağzını veya burnunu yıkamayı unutmuş olsa (ki ağzı ve burnu yıkamak farzdır) bu kimse de daha sonra  banyodan çıktıktan sonra hatırlasa veya görse sadece ağzını veya burnunu yıkamakla abdesti tamamlanmış olur.

 

Soru:Düğün salonunda Kur’an okunuyor. İnsanlar ya konuşuyorlar veya bir şeyler yemekle meşguller. Bu ortamda Kur’an okumak uygun mudur?

 

Cevap:Hayır, uygun değildir. Kur’an-ı Kerim’i okumak sünnet,  dinlemek farz-ı kifâyedir. Okunduğu yerde sükuneti muhafaza etmek gerekir. Allah-u Teala’nın kelamı okunduğunda susup dinlemek gerekir. İnsanlar başka şeylerle meşgulken adab içerisinde dinlenmiyorsa orada Kur’an-ı Kerim’i seslice okumak uygun değildir. Böyle bir ortamda Kur’an’ı dinlemeyenler değil, yüksek sesle okuyanlar günah işlemiş olurlar.

 

Soru: Ben askerim. Her zaman abdest alma imkanım olmayabiliyor. Botlarımın üzerine mesh edebilir miyim?

Cevap: Evet, botlar, potinler üzerine mesh etmek caizdir. Dinimiz kolaylık dinidir. Deri vb. maddelerden yapılan, ayağa giyildikten sonra bağı bağlanmasa bile ayağımızda durabilecek, içine su geçirmeyen ve giyilince uzun mesafe yürünen mest, bot, potin, çizme vb. üzerine mesh yapmak caizdir. Asker, polis ve isteyen kimse bu papuçları normal abdest (ayaklarını yıkayarak) aldıktan sonra giyerler ve abdest bozulunca bu giydiklerinin üzerine mesh yaparlar. Tabi bu papuçların alt ve üstlerinde necaset (pislik) varsa mutlaka temizlendikten sonra namaz kılınmalıdır.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu