Çekirdeği Küçük, Lezzeti Büyük: Halhalı Zeytininde Hasat Mesaisi

f691a0af-cc7f-4dba-91d8-cdc38c581364
Facebook
Twitter
WhatsApp

Hatay’ın yöresel tarım ürünleri arasında kendine özgü lezzetiyle öne çıkan Halhalı zeytininde yeni hasat sezonu başladı. Küçük çekirdeği, etli yapısı ve kendine has aromasıyla sofraların aranan lezzetlerinden biri olan Halhalı zeytin için Altınözü’nün Altınkaya Mahallesi’nde üreticiler yeniden zeytinliklere indi.

GÜN DOĞMADAN BAŞLAYAN EMEK

Altınözü’nün verimli topraklarında yetişen Halhalı zeytininin hasadı, büyük bir titizlik ve emek istiyor. Sabahın erken saatlerinde zeytinliklerin yolunu tutan üreticiler, gün boyunca ağaçların başında tek tek zeytin topluyor.

Hasadın ardından toplanan zeytinler, sofralık hale gelebilmesi için geleneksel yöntemlerle tatlandırılıyor. Dalından sofraya uzanan bu süreç, üreticiler açısından uzun ve zahmetli bir mesai anlamına geliyor.

Altınkaya Mahallesi’nde zeytin üretimi yapan Taze ailesi de yıllardır bu geleneği sürdüren ailelerden biri. Aile, yetiştirdiği Halhalı zeytinlerin bir bölümünü kendi ihtiyaçları için ayırırken, ihtiyaç fazlasını ise sipariş üzerine satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

“HALHALI ZEYTİNİN LEZZETİ BİR BAŞKA”

Yıllardır Halhalı zeytin yetiştiren çiftçi İsmail Taze, hasat döneminin yoğun bir çalışma gerektirdiğini belirterek, zeytinin yöreye özgü özelliklerine dikkat çekti.

Taze, “Yöremize özgü Halhalı zeytininin hasadına başladık. Bu iş hem çok güzel hem de oldukça zahmetli. Sabah saat 7’de evden çıkıp bahçeye geliyoruz ve günümüzün büyük bölümünü burada geçiriyoruz. Zeytinleri ağaçlardan tek tek topluyoruz. Hasadın ardından da tatlandırma sürecine geçiyoruz” dedi.

Halhalı zeytinin her ağaçtan elde edilemeyeceğini vurgulayan Taze, “Her zeytinden yeşil zeytin olmaz. Bizim bölgemize özgü Halhalı zeytinden bu lezzeti elde ediyoruz. Çekirdeği küçük, eti oldukça fazla. Yendiği zaman farkını hemen belli ediyor. Ağızda adeta dağılıyor” ifadelerini kullandı.

SİPARİŞLER HASATTAN ÖNCE GELİYOR

Halhalı zeytinin Hatay sınırlarını aşan bir üne sahip olduğunu belirten Taze, şehir dışından da yoğun talep aldıklarını söyledi.

Özellikle daha önce Halhalı zeytinin tadına bakan müşterilerin her yıl yeniden sipariş verdiğini ifade eden Taze, “Şehir dışından çok sayıda müşterimiz var. Bu zeytinin tadını bilen vazgeçemiyor. Hatta tadına baktıktan sonra ‘Biz daha önce yeşil zeytin yememişiz’ diyenler oluyor. Talep oldukça yoğun. Gelecek yılın siparişini şimdiden veren müşterilerimiz bile var” diye konuştu.

Taze, hasat edilen zeytinlerin farklı şekillerde değerlendirildiğini belirterek, “Bahçemizde yetişen Halhalı zeytinlerin bir kısmını satıyoruz, bir kısmını dostlarımıza gönderiyoruz, bir kısmını da ailemiz için ayırıyoruz” dedi.

66 YILDIR AYNI GELENEK SÜRDÜRÜLÜYOR

Halhalı zeytinin sofralara ulaşmasında tatlandırma aşaması da en az hasat kadar önemli. 78 yaşındaki Firdevs Taze ise tam 66 yıldır Halhalı zeytin tatlandırarak ailesinden öğrendiği geleneksel yöntemi sürdürüyor.

Zeytinlerin akşam saatlerinde tarladan eve getirildiğini anlatan Firdevs Taze, “Akşamüzeri tarladan gelen zeytinlerimizi evde özel tatlandırıcımızı kullanarak tatlanmaya bırakıyoruz. Acı tadını kaybettikten sonra tuzlama işlemini yapıyoruz. Daha sonra sofralarımıza geliyor” diye konuştu.

DALDAN SOFRAYA UZANAN LEZZET

Altınkaya’da başlayan Halhalı zeytin hasadı, yalnızca bir tarımsal üretim faaliyeti değil, aynı zamanda kuşaktan kuşağa aktarılan bir kültürün yaşatılması anlamına geliyor.

Gün doğmadan başlayan ve gün batımına kadar süren emeğin ardından dalından tek tek toplanan Halhalı zeytinler, geleneksel yöntemlerle tatlandırılarak Hatay sofralarının yanı sıra Türkiye’nin farklı kentlerindeki tüketicilere ulaştırılıyor.

Küçük çekirdeği, bol eti ve kendine özgü aromasıyla öne çıkan Halhalı zeytin, yeni hasat sezonunda da Hatay’ın bereketli topraklarından sofralara uzanan lezzet yolculuğunu sürdürüyor.

İlgili Haberler

Puan Durumu