Soru :1-Mukim birisi seferi mesafede bir yerde vekalet yoluyla vacib kurbanı kesmesi caiz midir?
2-Bayram günü seferde olan birisi, kurbanını burada kesmiş olsa ve bayramın üçüncü gününde mukim olsa yani kendi evine dönse tekrar kurban kesmesi gerekir mi?
Cevap :1- Evet, caizdir. Çünkü burada önemli olan kurbanın kesildiği yer değil, kurban kesen mükellefin mukim mi yoksa misafir mi olduğudur. Bundan dolayı mukim birisi vekalet yoluyla Türkiye’de ve ülke dışında kurbanını kestirmesi caizdir.
Cevap 2- Hayır, gerekmez. Bayram günlerinde misafirlikte olan birisi kurbanını burada kesmişse, mukim olduğu zaman tekrar kurban kesmesi gerekmez.
Soru: Kurbanlığı keserken en fazla nelere dikkat etmeliyiz?
Cevap:- Kurban kesimi, bayram namazı kılındıktan sonra başlar.
– Besmele okumalıyız. Besmelenin iki şekli vardır
بسم الله الرحمن الرحيم . 1
Bismillâhirrahmânirrahîm
بسم الله الله اكبر . 2
Bismillâhi Allâh-u Ekber
Hayvan kesiminde bu ikinci kısım okunur.
– Zaruri bir durum yoksa , kesim esnasında hayvanlar birbirlerini görmeseler iyi olur.
– Kesme fiilini hayvanı kıbleye çevirerek hemen yapmalıyız. Hayvana eziyet etmeden keskin bıçakla işin ehli tarafından kesilmelidir.
– Kesim usulüne dikkat etmeliyiz. Hayvanın yemek, nefes borularını ve iki atardamardan en az birini beraber kesmeliyiz. Yani normal hayvan kesiminde dikkat ettiklerimize kurbanlık hayvan kesiyorken de dikkat etmeliyiz. Aralarında kesim farkı yoktur. O esnada hayvanların omuriliğini kesmemeliyiz.
– Hayvan tamamen ölmeden başını vücudundan ayırmamalıyız. Can tamamen çıkmalıdır.
– Hayvanları kesiyorken çevre temizliğine çok dikkat etmeliyiz.
Soru:Kurbanlık olarak satın aldığımız hayvanda, sonradan, kurban olmasına engel kusurlardan biri meydana gelirse, bu kusurlu hayvanı kurban olarak kesmemiz caiz midir?
Cevap:Eğer zengin birinin satın aldığı kurbanda sonradan kurban olmasına engel olan kusurlardan biri ortaya çıkarsa, bu hayvanı kesmesi caiz değildir. Onun yerine başkasını alıp, kesmesi gerekir.Eğer fakir ise ve satın aldığı kurbanda sonradan bir kusur ortaya çıksa bile bu kusurlu hayvanı kesmesi caizdir. Yenisini alması gerekmez. Hatta fakir birisi böyle kusurlu bir hayvanı kurbanlık olarak bayramda kesebilir, caizdir. Çünkü bu onun için bir nafiledir.
Ama kesim esnasında kusur meydana gelirse zengin olsun, fakir olsun bu hayvanı kesmesi caizdir. Yenisini almaları gerekmez.
Soru: Cenaze namazında imam tekbirlerden birini eksik söyler ve selam verirse cenaze namazının iadesi gerekir mi?
Cevap: Evet, yeniden kılınması gerekir. Hazırlanmış cenaze namazını kılmanın hükmü farz-ı kifayedir. Cenaze namazının şartı niyettir. Selam vermek vaciptir.
Dualar sünnettir. Cenaze namazının rüknü ise, 2’dir;
1- Kıyam; ayakta durmak,
2- Dört tekbir; cenaze namazında iftitah (ilk tekbir) tekbiriyle birlikte hepsi dört tekbirdir.
Eğer imam cenaze namazının bu dört tekbirinden birini unutarak söylemese ve selam verip namazı tamamlasa, imamın da cemaatin de namazı bozulur. İmam tekbiri eksik söylese ama cemaat dörde tamamlasa bile yine imamın da cemaatin de namazı bozulur. Böyle bir cenaze namazını yeniden kılmak gerekir. Hatta eksik tekbirle kılınan cenaze namazının bu durumu definden sonra anlaşılsa vakit geçirmeden kabri üzerine yeniden kılmak gerekir.
Soru:Bir kimse kızına; “vasiyetim olsun, ölürsem bana arkamdan Hatim okut“ diye söylese, kızı bu vasiyeti yerine getirmek mecburiyetinde midir ?
Cevap:Hayır, mecbur değildir. Dinimiz Hatim okutmayı değil, kendimizin Kur’an’dan bildiğimiz yerleri veya Hatim okumamızı bize tavsiye etmektedir. Hele parayla, önceden anlaşarak Kuran-ı Kerim’i okutmak haramdır.
Bu ve benzeri farz ve vacib olmayan (farz ve vacib olan vasiyetler; hac, yemin ve oruç keffareti, kurban,borç vs.) vasiyetler, yakınlardan yapılması istenirse, yakınlar serbesttir. İster yerine getirir, isterse getirmez.
Kuran-ı Kerim’i okumak tabi ki ibadet ve sevaptır. Bu sevabı annesinin-babasının ve istediklerinin ruhuna bağışlayabilir. Hayattakilerin ölüleri için yaptıkları hayr-u hasenat onlar için rahmet olur.
Soru:Bir dostum ev almak istiyor. Bankadan faizle kredi çekecek. Kefil istemişler. Benim,dostumun bu işlemi için kefil olmam günah mıdır?













