EN DAR SOKAK ANTAKYA’DA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hoşgörü ve kardeşçe yaşamanın başkenti olan Antakya dar sokakları ile de biliniyor. Eski Antakya mevkiinde Kuyulu Mahallesi’nde bulunan ve mahalle halkı tarafından “Ali Yüce Sokağı” olarak adlandırılan sokağın genişliği 70 cm olarak ölçüldü. Sokağın ortalarına doğru genişlik artıyor ve yer yer değişim gösteriyor.

70 cm’lik genişliği ile bu sokak, İstanbul’da 89 cm olarak ölçülen Alaylı Sokağı’ndan ve Adana’da 150 cm olarak ölçülen 32056 Sokak’tan daha dar olarak ölçüldü ve bu özellikleri ile Hatay’ın en dar sokağı ve Türkiye’nin de en dar sokaklarından biri olarak görenleri hayrete düşürüyor. Bölgede ise 80 cm, 100 cm genişliğinde birçok dar sokak bulunuyor.

ALİ YÜCE’NİN ŞİİRİ

İki kişinin aynı anda yan yana geçmesi neredeyse imkânsız olan sokağı görenler şaşkına dönüyor ve bu sokak Antakyalı Şair Ali Yüce’nin de “Antakya Sokakları Dar” şiirine ilham vermiş. Şair Ali Yüce bu dar sokaktan ilham alarak şu dizeleri yazmış: “Antakya sokakları dar, Antakya sokakları bir kişilik. Sen giderken ben gelemem, Bir gönlümü bahar almış, Bir gönlümü yaz. Antakya sokakları bir kişilik. Öte git biraz.”

Mahalle sakinlerinin kestirme geçit olarak kullandıkları bu sokağı ilk defa görenler ise önünde fotoğraf çektiriyor. Eski Antakya sokaklarında ise bu sokak gibi onlarca dar sokak bulunuyor.

FRANSIZLARLA ÇETE SAVAŞLARI BURADA OLDU

Mahalle sakinlerinden Adnan Sayın dar sokakların çok eski olduğunu belirterek: “Bu bölgede böyle dar sokaklar çoktur ama en dar sokak burasıdır. Bu bölgede 1930’lı yıllarda Fransız’lar vardı ve çete savaşları vardı. Bu daracık sokaklar o zaman bizim efe askerlerimizin düşmanla savaşırken çok işine yaramıştır. Askerlerimiz o zamanlar sokaklar arasında hızlı hareket etmesi için de yapılmış dar sokaklar vardır. Allah’a şükür Mustafa Kemal Atatürk Hatay’ımızı kurtardı” ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN EN DAR SOKAĞI

Kuyulu Mahallesinde 70 cm genişliğindeki sokağın başında ikamet eden mahalle sakini Murat Cemal: “Bu sokak iki evin arasında kalan bir sokaktır ve Antakya’daki en dar sokak olarak bilinir. Burası aynı zamanda hareketli ve kullanılan bir yer. Şirince Mahallesini, Bağrıyanık Mahallesini ve Dutdibi Mahallesini, Antakya Çarşı ve Köprübaşını birbirine bağlayan yollardan biridir. Sürekli buradan gidip-gelen insanlar var. Bir kişi geçtiği zaman, karşıdan biri geldiği zaman biri duruyor burayı bilenler de iki kişi geçerken biri yan dönüyor öyle geçilebiliyor. Burası sözde dünyanın en dar sokağı olarak biliniyor belki daha dar yerlerde vardır” diye belirtti.

DAR SOKAKLARDA 3 SEMAVİ DİN BİR ARADA

Bu bölgenin aynı zamanda dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan mahalle sakini Kemal Arıbaş: “ Bu sokak dar olmasından dolayı ünlü şairlere ilham olmuş. Ali Yüce’nin Antakya sokakları dar, Antakya sokakları bir kişilik sen giderken ben gelemem Antakya sokakları dar, diye başladığı şiirine ilham olmuş sokakta bulunuyoruz. Bu sokak 70 Cm’lik bir sokaktır ve tahminimce Türkiye’de bundan daha dar bir sokak olabileceğini zannetmiyorum. Biz mahalleli olarak bu sokağa Ali Yüce Sokağı diye adlandırıyoruz. Biz yetkililerden buranın resmi anlamda Ali Yüce Sokağı olmasını da çok arzuluyoruz” dedi.

Bölgedeki Affan Mahallesi ve diğer mahallelerde çok dar sokaklar, dar geçitler ve dar ev girişleri olduğunu belirten bölge sakini Arıbaş: “ Mahallemiz 3 semavi dini ve buna bağlı mezhepleri bir arada barındıran bir mahalle. Dosta, düşmana her zaman birlikte mücadele azmini göstermiş ve özellikle 1910’dan 1938’e kadar Fransızlara karşı mücadele ederken burada üç dine mensup insanda aynı anda aynı yürekle ve şevkle mücadele etmiştir. Sokakların dar olmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi; eğer bir baskına uğrarlarsa veya bir düşmana karşı koymak için evlerin bir arada olması, birbirine açılan pencerelerden kaçışı sağlama adına bir arada yapılmıştır. Sokakları da öyle dardır. Geçmişte Hristiyanların, Yahudilerin ibadet yerlerine gitmek için mahalleden geçerlerken Müslümanlarda, Hristiyanlar da, Yahudilerde ibadet etmeye kim giderse gitsin evlerinin dışına çıkıp kandiller yakıp yolu aydınlatmışlardır. Bu mahalle bu hoşgörüsü ile de bilinir. Bu mahallenin yok olmaması adına yetkililerden biz de gereğinin yapılmasını rica ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu