Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Adnan Arslan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Camiye girerken nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap:Şüphesiz yer yüzündeki her bir camiye “Allah’ın Evi “ denir. Bizler de bu evin misafirleriyiz. Camilere saygı duymalı ve  adaplarına dikkat etmeliyiz. Onlardan bazıları;

– camiye girerken abdestli,temiz elbise ve çoraplarla girmeliyiz. Kokan elbise ve çoraplarla insanları rahatsız etmemeliyiz,

-girerken sağ ayağımızla girmeli ve salavat-ı şerife okumalıyız,

-camide boş bulduğumuz uygun bir yere oturmalıyız. İlerilere geçeceğiz diye cemaati rahatsız etmemeliyiz,

-vaaz ediliyor veya Kur’an-ı Kerim okunuyorsa edep ve saygıyla dinlemeliyiz,

-camilere soğan, sarımsak yiyerek gidip cemaati rahatsız etmemeliyiz,

-çıkarken de sol ayağımızı önden atarak çıkmalıyız.

 

Soru: Vitir Vacib Namazında Kunut dualarının yerine bildiğim başka dua okusam namazım olur mu ?  Sehv Secdesi gerekir mi?

Cevap: Evet. Olur. Sehv Secdesi gerekmez. Kunut duasının kendisini okumak vacib değildir bilmeyen ( tabii ezberlemek çok iyi olur ) yerine başka dua okuya bilir. Ama mesela namazın oturuşlarında “Ettehiyyat…” duasının yerine başka dua okunmaz. Bizzat kendisini “Ettehiyyat…”  okumak Vacibdir. Vitir Vacib namazlarında ise 3. rekatın zamm ı suresini okuyup Tekbir aldıktan sonra “dua” okumak Vacibdir. Mesela “ Rabbena …” duaları okuna bilir.

 

Soru:Fakir olan kızımın, çocuklarının ihtiyaçlarını temin etmesi için zekatımı ona verebilir miyim?

Cevap:Hayır, veremezsiniz. Kişi kendi usûl ve furu’una zekat veremez. Çünkü bunlar kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerdir.

Usul: İnsanın yukarıya doğru annesi, babası, dedesi, ninesi …

Furu’ ise; kişinin oğlu, kızı, aşağıya doğru oğlunun, kızının çocukları ve bunlardan dünyaya gelenlerdir.

Kişi, ihtiyaç sahibi olan damat veya gelinine zekat verebileceği gibi, damat veya gelin de ihtiyaç sahibi kayınpederine veya kayınvalidesine zekat verebilir, bu caizdir.Karı-kocanın birbirlerine zekat vermeleri ise caiz değildir.

 

Soru:Süt kardeşle evlenilir mi?

Cevap:Hayır,  Dinimize göre, süt kardeşle evlenmek caiz değildir.Süt akrabalığın meydana gelmesi için çocuğun emdiği süt, az olsun çok olsun fark etmez, ama çocuğun iki yaşından küçük olması gerekir. Yani iki yaşından büyükken bir hanımdan ( süt anneden ) süt emen  süt kardeş olmaz. Örnek; bir anneden bir defada dahi olsa iki yaşından küçükken süt emen erkek ve kadının evlenmeleri caiz olmaz. Hatta süt emen ( çocuk ) süt emdiği annenin hiçbir çocuğuyla evlenemez. Süt annenin kendi doğurduğu kızı/ oğlu kimlerle evlenemezse süt emzirdiği çocukta onlarla evlenemez.Bu konuda kural şudur; emenin (çocuk) emzirene ( anne) nefsi ( sadece kendisi ) haramdır. Emzirenin ( anne) emene ( çocuk) nesli  haramdır.

 

Soru: Besmele ve Ayet-i Kerime’ler müzik aletleriyle söylenir mi?

Cevap:Allah’ın (cc) ayetlerini okumak ibadettir.Allah’ın (cc) ayetlerini müzik aletleriyle beraber okumak kesinlikle caiz değildir. Allah (cc) Kuran’da, ayetlerini eğlence konusu yapmayı, küçümsemeyi ve insan sözleri gibi değerlendirmeyi bütün Müslümanlara yasaklamıştır. Dinin kutsallarını korumak farzdır. Bazı düğün/nikah merasimlerinde, damat/gelin salona girerken besmeleyi müzik aletleri eşliğinde söylüyorlar.Besmele de Allah’ın (cc) ayetlerinden bir ayettir. Bu işi kim icad ettiyse “kötü bir adet geriye bırakan kimse” sınıfına girer. (من سن سنة سيئة)

Her okundukca bunu ilk ihdas eden kimseye de günahı yazılır. Güzel ve hoş görenler de vebal altındadırlar. Bu durumda olan kimseler hemen bu yanlıştan dönmeli ve tevbe etmeliler.Allah’ın ayetleri insanların seslerinin eğlencesi değildirler.Kur’an tercümesini de müzik eşliğinde okumak caiz değildir.

Kuran ayetlerini halk karşısında iki kişinin düet yaparak okuması da uygun değildir. Ancak talim maksadıyla 2, 3, 4… kişi beraber (müzik aletleri olmadan) okuyabilirler.

 

Soru: Camii, minare, Kur’an kursu, yol, okul, yurt vb.  yapılması için zekat verilebilir mi ?

Cevap: Hayır, verilmez. Bu ve benzeri yerlere zekat niyetiyle verilen mal zekat yerine geçmez. Zekat müslüman, fakir insanın hakkıdır. Zekatta temlik yani fakirin, verilen zekat malına tam sahip olması şarttır. Verilen zekat, fakirin mülküne geçmediği sürece zekat verilmiş sayılmaz. Onun için iyi araştırıp, takipçisi olmak lazımdır.

Zekat ya bizzat şahsa teslim edilmeli veya vekil aracılığıyla (vekile güvenmek şartıyla) yerine ulaştırılmalıdır.

Yurt binasına zekat verilmez ama orada barınan öğrencilere verilebilir. Bazı vakıf ve derneklerin zekat hesabı açarak fakirlere dağıtmak üzere zekat toplamaları caizdir. Fakirlere ulaştırmaları için güvenilir olan dernek ve vakıflara zekatımızı verebiliriz. Çok iyi Araştırılmalıdır güvenilirliği.

Soruda geçen yerlere de sadaka olarak yardımlar yapılabilir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu