Yetkin:“Talesemi Dünya da ve ülkemiz de özellikle Akdeniz bölgesinde önemli bir halk sağlığı sorunudur.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay Talesemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği Başkanı Hasan Yetkin 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında :”Öncelikle 6 Şubat 2023 Tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş Pazarcık merkezli deprem felaketinde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza ve Talasemi hastası arkadaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Dünya da ve ülkemiz de  özellikle Akdeniz bölgesinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan talasemi hastalığı hepimizin elbirliği içerisinde mücadele etmesi gereken konuların başında gelmektedir. Taşıyıcıların tespit edilmesi, genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanı konulabilmesiyle engellenebilir bir hastalık olmasına rağmen, dünyada her yıl en az 365 bin talasemi hastası doğuyor ve tedavi görüyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin 500 kadar talasemi hastası vardır. Bu konuya yıllar öncesinden dikkat çekmek için ülkemizin farklı illerin de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve Sağlık Bakanlığı yetkililerince ilk defa 1993 yılında Mersin ilimizde “8 Mayıs Dünya Talasemi Günü” için bir araya gelinmiştir. Uzun yıllardan bu yana talasemiyi önlemek için yapılan çalışmalar istenilen düzeye çıkarılmak istense de kalıcı çözümler üretilmemesinden dolayı hala hasta bebek doğumlarının olduğunu bilmekte ve duymaktayız.

Temel hedefimiz hasta bebek doğumunu önlemek ve hasta olan arkadaşlarımızın en iyi şartlarda tedavi edilmelerini sağlamaktır. Özellikle yaşadığımız deprem felaketinden sonra Deprem bölgesinde bulunan hasta arkadaşlarımızın yaşamış olduğu Doktor, Tedavi ve Kan temini gibi başlıca sorunları gerekli mercii ve kurumlara ilettik. En kısa sürede çözüme kavuşması için de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Bu Duygu ve Düşüncelerle Tüm Hasta Arkadaşlarımın 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nü Kutlar, Sağlıklı Uzun Ömürler Dilerim.”dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu