UZMANINDAN HPV, SİĞİL, RAHİM AĞZI KANSERİ SEMİNERİ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bölgemizin başarılı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarından olan Özel Defne Hastanesi Doktorlarından Op.Dr.Hülya Artuç Karabiber tarafından Hpv, Siğil ve  Rahim ağzı kanseri semineri düzenlendi.Nedime Keser Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen seminer Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimiz için saygı duruşu ile başladı.Ücretsiz olan seminere kadınlar olduğu kadar erkelerde ilgi gösterdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Hülya Artuç Karabiber yaptığı sunumunda :” Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100’den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.Kanser (cancer) terimi, tıbbın babası olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates (MÖ 460-370) tarafından oluşturulmuştur.

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?

Kadınlarda üreme organı yeri olarak kabul edilen rahim ( uterus) , iki ayrı bölümden oluşur; rahim gövdesi (korpus) ve rahim ağzı (serviks). Rahim ağzı kanseri bu bölgenin kanseri olup kadınlarda görülen en sık 4. kanser türüdür. Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında en sık görülen 4. kanser türü olup, kansere % 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır.  Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmektedir. Bununla birlikte rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle kadınların hayatları boyunca kanserle karşılaşmama oranı çok yüksektir.

HPV NEDİR, NASIL BULAŞIR?

HPV cinsel yolla bulaşan bir virüs olup, rahim ağzı kanseri oluşmasına neden olabilir. Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların %95’inden fazlasında görülen HPV (Human papilloma virus) genital bölgeyi enfekte eden ve temas yolu ile yayılan bir virüstür. Özellikle kadınlarda daha sık olmak üzere cinsel bölgede siğillere ve rahim ağzının, dış genital bölge ve üreme yollarında kansere sebep olur.

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ

HPV virüsü enfeksiyonu sonucu oluşan siğiller; yakılarak, dondurularak, cerrahi yöntem, lokal kremler ya da vajinal ovul yardımıyla tedavi edilebilir. Bu tedavi sonucu genital siğilin kaybolması, bir daha ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez. Bazı kişilerde tedavi sonrası genital siğil tekrarlamazken; bazılarında sık aralıklarda yeniden genital siğil oluşumu gözlenebilir. Her yeni genital siğil oluşumunda tedavinin tekrarlanması gerekir. HPV virüsü enfeksiyonlarında, tedavi olmaksızın, kişinin kendiliğinden virüsü vücudundan atabildiği bilinmektedir. Ancak bu durum çok nadirdir.

RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken dönemde hiç belirti olmayabilir,Vajinal kanama,Vajinada doluluk veya kitle hissi,Vajinal akıntı,

Ağrılı cinsel ilişki,Kabızlık,Kanlı idrar,Vajinadan idrar veya dışkı kaçağı,Bacak, bel, kasık ağrısı ve Ödem.

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDENLERİ ve RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında çok sayıda doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, çok sayıda partner ile birlikte olmak ve sigara içmek sıralanabilir.

Bunun yanı sıra HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonu rahim ağzı kanseri için çok önemli bir risk unsurudur.

Rahim ağzı kanseri hastalarının % 98’inde HPV enfeksiyonu görülmüştür.  Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan HPV’in yüzden fazla tipi vardır. Özellikle 16 ve 18 tipleri rahim ağzı kanserine neden olurken, tip 6 ve 11 ise genital organlarda siğillere neden olur.

RAHİM AĞZI KANSERİ TEŞHİSİ

Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti veren özelliğinin yanında, tanısı jinekolojik muayene ve “Smear Testi” ile rahatlıkla konulabilmektedir. Erken evrede yakalanıp tedavi edildiğinde başarı oranı %80-85 olan rahim ağzı kanserinde kolposkopi ve biyopsi de hastalığın tanısında ve doğru bir tedavi planı için çok önemlidir.

SMEAR TESTİ veya HPV TARAMA TESTİ NEDİR?

Smear testi son derce basit ve ağrısız bir kanser tarama yöntemidir. Kadınların yılda 1 kez smear testi yaptırmaları, rahim ağzı kanserinden korunmak için oldukça önemlidir. Smear testi iki şekilde yapılmaktadır. Klasik yöntemde; alınan akıntı bir cam üzerine sürülür ve özel bir sprey ile tespit edildikten sonra laboratuvara yollanır. İkinci şekilde ise; alınan materyal bir şişe içindeki özel sıvıya boşaltılır. Bu şekilde laboratuvara gönderilir ve orada belirli aşamalardan geçirilerek mikroskobik muayenesi yapılır. Yine aynı şekilde özel laboratuvar kabın içine alınan numuneler HPV DNA testi için tiplendirme tayini yapmak mümkün.

HPV testi veya smear testi öncesi ;Adet olmamalısınız,Testten en az 2 gün önce vajina yıkanmamış ya da vajinaya ilaç, krem, jel gibi herhangi bir şey uygulanmamış olmalı ve Testten 2 gün öncesine kadar cinsel birliktelik olmamalı

SMEAR TESTİ veya HPV TARAMA TESTİ UYGULAMA SIKLIĞI VE YAŞ SINIRLARI

21 yaş üzerindeki aktif cinsel yaşamı başlamış tüm kadınların her yıl bir kez smear testi yaptırmaları gerekir. 70 yaşından sonra, hastanın o zamana kadar en az üç normal smear testi sonucu bulunuyorsa, doktorunun bilgisi ile smear testlerine son verilebilir. HPV testi 30- 65  yaş aralığında olan  tüm kadınlarda uygulanır. HPV DNA tiplendirmesi rahim ağzı kanserine yol açan yüksek riskli olan tiplerin tayininde önem taşır. Her 3 yılda bir tekrar edilmesi uygundur . Ancak yüksek risk taşıyan HPV tipi tayini söz konusu olduğunda gerekli ileri tetkik durumuna göre testin tekrar yapılma sıklığı ve aralığı hastalığın seyrine değişir.

RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

AŞI : HPV virüsü riski aşı ile en aza indirilebilir; 3  çeşit aşı mevcuttur.

KONDOM: Cinsel olarak aktif olanların cinsel temasta kondom kullanması.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek : Bunun için piyasada farklı preparatlar mevcut.

HPV Aşısı Nedir ?

HPV aşısının birinci amacı virüsü kontrol altına almaktır.Özellikle HPV bulaşması olmadan korumaya başlayarak rahim ağzı ve diğer HPV’ye bağlı kanserler ve öncü lezyonların oranını azaltma hedeflenmiştir.Bu amaçla 3 çeşit aşı tipi geliştirilmiştir.Gardasil şu an ülkemizde mevcut aşı olup HPV tip 6, 11, 16, 18 karşı etkin.

HPV Aşısı Nasıl Uygulanır ?

9 yaşından itibaren kız ve erkeklere HPV aşısı yapılabilir,9-14 yaş arası 2 doz HPV aşısı tavsiye edilir, 14-26 yaş arası 3 doz HPV aşısı önerilmektedir.

Aşı Aralığı Nasıl Olacak ?

2 doz aşı olacak ise ilk dozdan sonra 6 ayı geçmemek 2 aydan önce olmamak üzere yapılmalı.3 doz aşı olacak ise ilk dozdan sonra , 2 .doz aşı 2 ay sonra , 3.doz aşı 6 ay sonra yapılmalı.Yeni çalışmalar 27-45 yaş aralığında da HPV aşısının bu yaş grubunda etkili olduğu koymaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ BULAŞICI MIDIR?

Rahim ağzı kanserine neden olan en büyük faktör HPV’dir. Hastaların %99.7’sinde bu virüs saptanmıştır.  Rahim ağzı kanseri bulaşıcı olmasa da HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın virüstür. Genital bölgesinde siğil olan kişiler ile cinsel temas sonrası %60 gibi yüksek oranda bulaşıcılık söz konusudur.

RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ SONRASI

Kanserin evresi ve tedavi şekline bağlı olarak rahim ağzı kanseri tedaviden sonra kaybolmayabilir veya tekrar ortaya çıkabilir. Vücudun başka bir yerinde yeni bir kanser de ortaya çıkabilir. Bu nedenle tedavi bittikten sonra bile rutin kontroller ve smear testleri önemlidir.

Doktorunuz tedavi bittikten sonra bile ihtiyacınız olan kontrolleri planlamak için sizinle birlikte çalışacaktır.

Son Olarak ; Her yıl en az bir kez doktorumuza kontrole gidiyoruz.Erken tanının hayat kurtardığını unutmuyoruz.Hastalıktan korunmak için aşı olmayı , vücut direncini güçlendirmeyi ihmal etmeyelim. Ne olursa olsun asla umutsuz olmuyoruz.Sağlıklı yaşamaya özen gösterip, gayret ediyoruz.Yaşam bize verilmiş en büyük hediyedir, sağlığımızı korumak ise bizim ödevimizdir.”dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Hülya Artuç Karabiber’in Hpv, Siğil ve  Rahim ağzı kanseri seminerine katılan herkese finalde katılım belgesi verildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu