TAYVAN’DA YAŞANAN SON 25 YILIN EN BÜYÜK DEPREMİ MERKEZDE ANMA AKTİVİTELERİ YAPILDI.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tayvan’ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Tayvan’ın doğu kıyısındaki Hualien kentinin 18 kilometre güneyi olduğunu bildirdi.
Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA) ise depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyururken, bunun son 25 yılda Tayvan’ı vuran en güçlü deprem olduğunu belirtildi..
Tayvan’da 21 Eylül 1999’da Taipei’nin 150 kilometre güneyindeki Jiji’de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmıştı.
Son depremde ise Hualien doğu kıyısında Olan Resmi rakamlara göre, depremde 10 kişi hayatını kaybetti, 1067 kişi yaralandı. Ölenlerin 5’inin kadın olduğu kaydedildi.
Deprem ve artçıları 24 toprak kaymasına yol açarken 35 kara yolu, köprü ve tünel hasar gördü. Hualien ve çevresinde toplam 125 binada hasar meydana geldi.
Depremin ardından 100’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi.
Türkiye’de ise de 6 şubat 2024 tarihli depreminde Resmi kaynaklara göre
53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bin 213 kişinin de yaralandığını söyledi.1 milyon 712 bin 182 binada yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 35 bin 355 binanın yıkıldığı, 17 bin 491 binanın da acil olarak yıkılması gerektiği ve 179 bin 786 binanın ağır, 40 bin 228 binanın orta ve 431 bin 421 binanın az hasarlı olduğu tespit edildiği ifade ediliyor.
Yıkılan veya büyük hasar gören binaların arasında mesken olarak kullanılanların dışında tarihi ve kültürel yapılar, okullar, idari binalar, hastaneler, oteller de yer alıyor.
Şu anda bile deprem yaralarının sarıldlğı Hatay’da Deprem döneminde Tayvan Halkının ciddi destek gören ve deprem sonrası da her türlü yardımda Hatay Halkının yanında olmaları münasebetiyle Hatay’In Reyhanlı ilçesinde bulunan Tayvan kültür merkezi gönüllüleri kadınlar çocuklar gençler çeşitli Aktivitekerle, Tayvan halkının yanında olduklarını dile getirdiler. Çocukların Resimlerle duygularını dile getitirken yetişkinlerde dualarla onları andılar. Depremin ne kadar zor bir süreç olduğunu en iyi bilen Hatay halkı. Tayvan Kültür Merkezi koordinatörü PR. DR. CHIU CHEN YU beyi ziyaret ederek taziyelerini ve üzüntü mesajlarını ilettiler.
Bu ülkenin çocukları olarak tarih sahnesindeki görevimizi yerine getirmeye hazırız. Hatay’ın tarihi boyunca yaşadığı bu sekizinci yıkım ve felaket bu kez bizlere denk geldi. Şimdi yeniden yaratmak da bize denk geldi. Acı sonucunda oluşacak dışa vurumu üretmeye, yaratmaya yönlendirmek istiyoruz. Deprem sonrası ilk sahneye çıkıştan bugün depremin ha Türkiye’de ha uzak doğu olan Tayvanda olması çok şeyi değiştirmez. tüm kaybettiklerimizi anmak için bir araya geldiğimiz bu merkezin çatısı altında. yaptığımız şey, yaşanan acılara işaret etmek, hafızaları diri tutmak ve tarihe not düşmek. Bunları yaparken de örülecek yeni yaşama giden yolda umudu da doğurmak.” Sözlerle resimlerle dualarla Deprem şehitleri anıldı. Tekrar yaşanılmamadı için dualar edildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu