RAN OLAYLARI VE PERDE ARKASI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

İRAN’I KİM VE NEDEN KARIŞTIRMAKTA

1979 yılında İran’da devrim yapılmasıyla birlikte 43 yıldır yönetim dış müdahalelere ve ambargolara rağmen sistemi oturtma çabasının devam ettiğini ifade eden Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, İran olaylarına tarafsız objektif bir yaklaşımla ele almak gerektiğini vurguladı.

 Mahsa Amini’n ölümüyle birlikte meydana gelen olayların tüm İran’ı karıştırdığını belirten GİK Üyesi Çalışkan, “İnsanın başını örtmediği için şiddet uygulanması ahlak polisi adı altında müdahale edilmesi ve tutuklanması doğru değildir ama hataları olsa da İran’ı insafsızca eleştirmek, Batı’nın tezgâhıdır.” dedi.

 İran’da gerçekleştirilen Turuncu Devrim darbe girişimine de değinen GİK Üyesi Çalışkan, bu olaylar İran’ın karıştırmaya yönelik eylemlerdir. Önceki yıllarda da hayat pahalılığı, mazot fiyatlarının yüksekliği ve ülkede yapılan yüksek zamları protesto etmek için halk sokaklara dökülmüştü. İran’ın 3000 yıllık Pers tecrübe ve gelenekleri ile bu olaylar püskürtülmüştü. Aslında İran o kadar özgür ki halk yönetimi istediği gibi protesto edip eylem düzenleyebiliyor.” ifadelerini kullandı.

 GİK Üyesi Çalışkan, İran’da meydana gelen olayların asıl sebeplerine de değindi.

 Bu sebeplerin birincisi; İran geçtiğimiz hafta Şanghay üyeliğine imza attı. Amerika’nın başını çektiği tek kutuplu dünyaya alternatif oluşturulan Şanghay Beşlisi daha da güçlendi. Böylelikle İran kendisine gelebilecek dış müdahalelere karşı sağlam bir adım atmış oldu.

 İkincisi; Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkede geniş çaplı yürüttüğü yolsuzlukla mücadele sürecinde başarılı görülüyor. Bu durum ülke içinde ve dışında milli çıkarların aleyhine davranan çevrelerde rahatsızlıklara neden olmuştur.

 Üçüncüsü; devrimden beri Amerikan ambargosuyla karşı karşıya bulunan İran; dişli, direnişi güçlü bir ülke olarak boyun eğmeden Amerika’nın karşısında 40 yıldır mücadelesini sürdürüyor.

 Dördüncüsü; nükleer görüşmelerde İran’ın geri adım atmadığı, duruşundan taviz vermediği, buna karşılık batılıların bundan rahatsız oldukları, sonucunda da bu tarz halk ayaklanmalarına ve darbe girişimlerine destek verdikleri anlaşılıyor.

 Beşincisi ve en önemlisi de dünyada Siyonizm’e karşı direnen tek ülke net olarak İran’dır. İsrail’e karşı Filistin mücadelesinde dünyada açıktan destek veren ülke özelliğini koruyor. Lübnan’daki direniş gruplarına katkı sağlıyor. Bu nedenle Siyonizm’in karşısındaki büyük kalenin direnişi olarak görülebilir.

 Bazı insanların kıymetli hayattayken anlaşılmaz ancak öldükten sonra anlaşılır Suriye ve İran konusunda da Erbakan hocamızın yaptığı uyarılar haklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirten GİK Üyesi Çalışkan, “Bugün İran karıştırılmaya çalışılıyor. Milli Görüş lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca’nın tarihi uyarısından belirttiği gibi Suriye’den sonra hedef İran ve Türkiye’dir.” dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu