Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Oto-Doc Çalışması Hırvatistan’da

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bir yönetmenin kendi biyografisini belgesel olarak çektiği dünyadaki, tek örnek olan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin oto-doc çalışması Movie of A Filmmaker (Bir Filim Adamının Filmi) adlı yapıt, 2022 yılında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlenecek olan ZAGREBDOX INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL adlı etkinlikte gösterilecek.

İletişim çalışmalarını 39 yıldır kuramsal ve uygulamalı olarak sürdüren Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, bugüne kadar çektiği geleneksel ve etnik kültür konulu 27 belgesel filmden sonra, kendi biyografisini konu edinen “Bir Filim Adamının Filmi” (Movie of A Film Maker) adlı biyografik belgesel çalışmasını, ZagrebDox Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde gösterilmek üzere Hırvatistan’a gönderdiği öğrenildi.

Bir tür oto-biyografi filmi olan oto-doc türünde yönetmen kendi yaşamını anlatırken, yaşamında yer alan önemli kişilerin görüşleriyle de filmi oluşturduğu öğrenildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci’nin de,  yaşamının belirli süreçlerini, tanıklarıyla birlikte belgesel olarak ortaya koyduğu belirtildi. Değişik süreçlerde çekilen fotoğraflarla birlikte belgelenen biyografinin, “ölümlü dünya”da ölümsüz bir eser olarak kalmasının amaçlandığı dile getirildi.

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin sıradışı kişiliğinin ve çok yönlü çalışmalarının vurgulandığı belgeselde, Cereci’nin eğitim yaşamının yanı sıra, müzik geçmişi, tiyatro ve film çalışmaları, kitap çalışmaları ve seyahatlerinin belgeseli yönlendirdiği açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Hindistan, Kazakistan, Belçika, Azerbaycan, Almanya gibi ülkelerden ve Türkiye’nin tüm coğrafyalarından yakınlarının ve arkadaşlarının videolar ile katıldığı belgeselde, Prof. Dr. Cereci’nin filmlerinden, konserlerinden, tiyatro oyunlarından da kesitler bulunduğu belirtildi.

Çektiği belgesel filmlerle 50den fazla ülkede film festivallerine katılan ve ödüller alan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, son yıllarda çektiği Antakya’nın çokkültürlü yapısı konulu “İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” (Those Who Invite People to Humanity), Mersin’e son yıllarda yapılan göçleri konu edinen “Dardağandan Falafele” (Fron Dardaghan to Falafel) ve “Tenurdan Diste Hatay Mutfağı” (Hatay Cuisine from Tennur to Dist) adlı belgesellerle tüm dünyada tanındığı dile getirildi.

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son çalışması olan oto-doc belgeselde aile bireylerinden arkadaşlarına, çalışma arkadaşlarından 26 yıllık öğrencilerine kadar çok sayıda kişinin görüş bildirdiği bildirildi. Fakültedeki öğrencileri ve yardımcısı Öğr. Gör. Yavuz Türkmen’in de görev aldığı film ekibinin, Prof. Cereci’nin çok yönlü biyografisini filme yansıtmak için titizlikle çalıştığı bildirildi. Oto-doc çalışmasında, pek çok kişinin Prof. Dr. Sedat Cereci’nin sıradışı kişiliğini özellikle vurguladığı dile getirildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu