Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Haaha Belgeseli Fransa’da Prömiyer Yapacak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Hatay’ın kadîm geleneklerinden biri olan haahalamayı konu edinen ve Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından belgesel filmle kaydedilen haaha belgeseli 2023 yılının Şubat ayında Fransa’da 45th Clermont-Ferrand International Short Film Festivali’nde ilk gösterimini yapacak.

Yapımına 2020 yılında başlanan ve Antakya, Samandağı, Altınözü, İskenderun, Yayladağı ilçelerinde yapılan çekimlerde, Hatay’ın en eski geleneklerinden olan haahanın tarihsel ve antroplojik özellikleriyle ortaya konduğu ve değişik dillerde haaha örneklerinin yansıtıldığı belirtildi.

Hatay ve çevresinde yaşayan yöre halkı tarafından binlerce yıldır Arapça, Türkçe, Ermenice, Süryanice gibi dillerde, düğünü veya kınayı kutlamak, evi veya yemeği kutsamak, misafiri onore etmek, gençleri askere uğurlamak gibi amaçlarla, dörtlükler halinde söylenen haahaların, tüm yönleriyle belgeselde ele alındığı bildirildi. Hatay’ın pek çok geleneksel değerini filmle belgeleyen Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, sözlü kültürü belgelemenin zorluğuna rağmen 2 yıl boyunca Hatay hahaları üzerinde titizlikle çalıştığı ve önce bilimsel veri oluşturup ardından konuyu belgelediği öğrenildi.

Hatay’ın değişik yörelerinde yaşayan haahacılarıla yapılan görüşmeler ve haahalamalarla oluşan filmde Prof. Dr. Osman Biçer, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Atay, Dr. Öğr. Üyesi Nil Çokluk, Doç. Dr. Yusuf Okşar, Cafer Yaylacı, Betül Çam, Ayşegül Özal gibi isimlerin koordinatörlük yaptığı, Prof. Dr. Bülent Arı ve Gazeteci yazar Mithat Kalaycıoğlu’nun eserlerinden yararlanıldığı, Bülent Ateş’in filmin müziklerini yaptığı, Murat Çam’ın kurgu operatörü olarak görev aldığı belirtildi.

Avrupa’nın saygın film festivallerinden biri olan Clermont-Ferrand International Short Film Festivali’nde, özellikle yöresel özgün konularla ilgili filmlerin gösterildiği ve lokal konuların daha çok ilgi gördüğü dile getirildi.

Daha önceki yıllarda da farklı çalışmalarla Clermont-Ferrand International Short Film Festivali’ne katılan Prof. Cereci’nin, yine özgün kültürel çalışmalarla İngiltere, Avusturya, Hindistan gibi ülkelerde ödüller aldığı belirtildi. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, Türkçe, İngilizce ve Almanca yazdığı 34 kitabın yanı sıra, yönettiği 30a yakın belgesel filmle 60tan fazla ülkede film festivallerine katıldığı öğrenildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu