Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Çamlıyayla Belgeseli İtalya’da

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Uluslararası alanda kültür belgeselleriyle tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son belgeseli İtalya’da gösterim listesinde.

Toroslar’da yaşayan Sarıkeçili yörüklerinin yaşamını konu edinen belgesellerden biri olan ve Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından 2022 yılında çekilen “Kozalağın Mucizesi” adlı belgesel, İtalya’nın Giffoni kentinde 20-29 Temmuz 2023 tarihlerinde düzenlenen Giffoni Film Festival adlı etkinlikte gösterilecek.

Akademisyen ve belgesel yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son çalışması Çamlıyayla Belgeseli’nin, İsrail, Japonya, Hindistan, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından İtalya’da bir kez daha izleyiciyle buluşacağı öğrenildi.

“Kozalağın Mucizesi” adlı, Toros Dağları’ndaki yörük yaşamını konu edinen ve Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde çekilen belgeselde, Çamlıyayla ilçesinin Kilikya Ermeni Krallığı’na dayanan tarihinden, Oğuz Boyu üyelerinin yöreye gelişlerine; yöresel dilden yemek kültürüne kadar yöre yaşamının canlı tanıklarla anlatıldığı dile getirildi.

Yörenin coğrafi özelliklerinden sanatsal çalışmalara kadar geniş bir alanda ele alındığı belgeselde, Çamlıyayla’nın ileri gelenleriyle yapılan görüşmeler ve yörenin belli başlı geleneklerinin de aktarıldığı belirtildi. Serap Yetiş, Burhan Yetiş, Faruk Sakallı, Mehmet Ali Yetiş, Sahra Kahraman, Fatma, Kök, Mustafa Kale, Ahmet Yılmaz’ın koordinatörlük yaptığı belgeselde, yörüklerin yufka ekmeğinden bandırmasına, karsambaçtan karakuş tatlısına, iğne oyasından eye dolmasına kadar bütün kültürel özelliklerinin ele alındığı bildirildi. Belgeselin kurgusunun Murat Çam tarafından yapıldığı dile getirildi.

Prof. Dr. Cereci’nin çok sayıdaki kültür belgeselinden biri olan Kozalağın Mucizesi adlı belgeselin, Toros Dağları’ndaki yörük yaşamını anlatırken, yörenin kültürel değişimine vurgu yaptığı da belirtildi. Belgeselin, 2023 yılından itibaren uluslararası festivallere katılmasının planlandığı öğrenildi. Prof. Dr. Cereci’nin 1992’den bu yana çektiği belgesellerin 60tan fazla ülkede festivallerde gösterildiği öğrenildi.

Kozalağın Mucizesi adlı belgeselin, 10-19 Mart 2023 tarihlerinde, Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen Osaka Asian Film Festival adlı etkinlikte, ardından İsrail’in Telaviv kentinde düzenlenen 25th Docaviv – the Tel Aviv International Documentary Film Festival adlı etkinlikte yapılacak gösterimden sonra, 06-11 2023 tarihlerinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Junges Kurzfil Festival adlı etkinlikte,  ABD’nin Michigan eyaletinde 20-24 Haziran tarihlerinde düzenlenen Media City film Festival adlı etkinlikte gösterileceği bildirildi.

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, uluslararası alanda en çok bilimsel ve sanatsal etkinliklere katılan akademisyenlerden biri olduğu öğrenildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu