Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Antakya Belgeseli Mersin’de Gösterimde

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Akademisyen be belgesel yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Proje Biriminin katkılarıyla 2017 yılında çektiği ve Antakya’nın çokkültürlü ortak yaşamını konu edinen İnsanları İnsanlığa Çağıranlar adlı belgesel, 14 Haziran’da Mersin Kültürhane’de gösterilecek.
Doktora eğitimi sırasında belgeselle tanışan ve 1991’den bu yana 30dan fazla belgesel çeken Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Antakya belgeselinde, Binlerce yıldır Antakya’da yaşayan Yahudiler, Süryaniler, Ermeniler, Araplar, Keldaniler, Museviler, Hristiyanlar, Müslümanlar ve Alevilerin saygı ve hoşgürüye dayalı yaklaşımlarıyla oluşan Antakya’daki medeniyet ortamının inançların iletileri temelinde ele alındığı belirtildi.
Antik Mezopotamya’nın tüm kültürel birikimine ortak olmuş ve binlece yılın kültürüyle büyümüş bir kent olan Antakya’nın, Asur’un, Babil’in, Akad’ın, Hitit’in, Roma’nın, Makedonya’nın, Bizans’ın, Osmanlı’nın varlığından esinlendiği, Büyük İskender’e, Saint Pierre’e, Habib Neccar’a tanık olduğu, uygarlığı temel ilke edindiğinin anlatıldığı filmde Antakya’nın, insanın insana saygı duyduğu ve her varlığı hoşgördüğü bir yaklaşımla yücelen, antik tarihin uygar başkentlerinden biri olduğunun anltıldığı belirtildi.
“İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” adını taşıyan filmde değişik halkların birbirlerine hoşgörüsü ve kültürel paylaşımlarıyla uygarlığı üreten Antakya’da, Yahudi’nin sevincinin Süryaniyi de mutlu ettiği, Alevinin bayramının Ortodoksları da coşturduğu. Alevilerin Gadir Hum Bayramına Sünnilerin, Yahudilerin, Katoliklerin de katıldığı; Hristiyanların Paskalya Bayramı’nın tüm Antakya halkını bir araya topladığı, Hıdırellez’de herkesin bir olduğunun vurgulandığı dile getirildi.
Depremde yıkılan pek çok yerin de özgün halleriyle belgelendiği filmin yapım ekibinde 15 kişinin görev aldığı ve filmin çekim sürecinin yaklaşık 2 yıl sürdüğü bildirildi.

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu