Prof. Dr. Ercan: Kıbrıs-Samandağ arasında deprem beklenebilir!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’a gelerek incelemelerde bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş depremini anlattı ve Doğu Akdeniz’de bir deprem beklenebileceğini ifade etti. Kıbrıs-Samandağ bölgesinde bir deprem olabileceğini söyleyen Ercan, “İlk deprem (M7,8),Pazarcık(K.Maraş) güneyinde Narlı’da Ölüdeniz Kırığı üzerinde patlamış, Gölbaşı’ndan Nurdağ(Sakçaöz’e) kadar Ölüdeniz’i kırmıştır.
Ölüdeniz’in Hatay kolu bu depremlerde kırılmamıştır. Narlı’daki M7,8’lik deprem, 20 km batısındaki Türkoğlu-Nurdağ kesiminde 20 sn içinde ikinci bir depremi tetikleyerek (M7,5) Doğu Anadolu Kırığını, Kıbrıs Yayı boyunca Antakya’ya kadar kırmıştır. Sonra Defne (Antakya’da) gelişen artçı bir depremle (M6,4) Antakya-Defne-Samandağ arası kırılarak Kıbrıs Yayı’nın orta Karpaz-Girne koluyla birleşmiştir. Yayda deprem beklenirse Gazi Magosa-Samandağ arasında Doğu Akdeniz’de beklenir” dedi.
ORTALAMA İVME 667G İKEN HATAY’DA 1300G’YE ULAŞTI!
Hatay’ın depremde yerle bir olmasını değerlendiren Ercan, “Kırılma hızı ne kadar yüksekse, sarsım dalgasının genliği o kadar büyüktür. Göksun-Ekinözü arasındaki kırılma S sarsım dalgasının hızını aşmıştır. Bu durum Hatay yönünde de görülmüştür. Bu depremde Türkiye’nin gördüğü en yüksek ivmeler, 1,700 g, 1,900 g oluşmuştur. 200 g üzeri yıkım yapar. Ortalama ivme 667g iken Hatay’a girişte ivme değerleri 1300g’ye ulaşarak, yıkımın çok büyük olmasına, yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmış yapıların bile yıkılmasına neden olmuştur. Kırılmanın ilerlediği yönde büyük ivmeler, kırığa dik yönlerde daha küçük ivmeler oluştuğundan, uzun ekseni kırığa uyumlu olan yapılarda az yıkım, dik olan yapılarda daha çok yıkım görülmüştür. Narlı’da olan M7,9 ilk deprem küçük Pazarcık kolunu kırıp, önce Malatya, Pütürge’ye doğru kırmış, sonra geri dönüp, hiç gücünü yitirmeden Hatay’ı kırmıştır. Antakya’da ivmeler çok büyükken, Yayladağı’nda ivmenin küçülmesi depremin gücünün yittiğini göstermiştir” dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu