Koz Kalesinin Zahteri Covid-19 Düşmanı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Faydaları saymakla bitmeyen Zahter’in  Covid-19 virüsüne karşı vücudumuzun direncini arttırması yönü ile gördüğü ilgi Koz Kalesi zahterini  gündeme getirdi. Topladıkları zahterlerin tüccarlar tarafından  hemen alındığını söyleyen çiftçiler  fiyatın biraz daha arttırılması gerektiği ve neredeyse tüm Türkiye’ye  dağıtımı yapılan Koz kalesi zahterine sahip çıkılması konusunda yetkililerden yardım istediler.

Koz Kalesi dağlık bölgesinde kendiliğinden yetişen şifa deposu zahterlerin tohumlarını alarak bahçelerinde yetiştirmeleri sonucunda alabildiğince zahter bahçesine dönüşen bölgeyi  Türkiye’nin zahter deposu  haline getiren çiftçiler Ağustos ayına kadar yoğun tempoda çalışacaklar.

Mahalle  halkının geçim kaynağının Zahter olduğunu söyleyen Kozkalesi Muhtarı Ersoy Çıldam yaptığı açıklamasında : “ Koz Kalesi mahallesini çepeçevre saran zahter bahçelerinden günde 6 ton ürün toplamaktayız.Zahterimizin kalitesini bilen tüccarlar hazır bekliyor ve toplanan ürünü hemen alıyorlar.Zahterimiz gerçekten doğal ve faydası saymakla bitmeyen bir üründür.İlk zamanlar bizler dağlardan toplardık bu şifa deposunu.Daha sonra dağlardaki zahterlerin tohumlarını getirerek tarlalarımıza ektik ve başarılı sonuç elde ettik.Şunu da belirtmek isterim ki bizim mahallenin toprak cinsi ile alakalı bir durum aynı kaliteyi bizlere yakalattı.Zira çevre mahallelerde ekme denemeleri yaptık aynı verimi alamadık. Yetkililerimizden Koz Kalesi zahterine sahip çıkmaları konusunda ricada bulunmak istiyorum.Geç kalınsa da  kooperatifleşmek istiyoruz.”dedi.

Geçtiğimiz yıl ektiği zahterlerden ilk ürünü aldığı tarlasında ziyaret ettiğimiz çiftçi Mehmet Ali Yılmaz açıklamasında : “ Ürünü aile bireyleri ve Günlük Yevmiyeciler ile topuyoruz.Tarlamıza gördüğünüz gibi çok yatırım yaptım.Güneş panelleri ile ürettiğim elektrik ile sulama sistemini çalıştırmaktayım.Büyük emekler ile ürettiğimiz zahterimizi Nisan ayı ile Ağustos ayına kadar toplayabiliyoruz.Tüccarlar bizden ürünü kilosu 20 TL’den alıyorlar.Ben ürünümüzün daha da fazla edeceğini düşünüyorum.Çünkü  bu şifa deposu Türkiyenin her yerinden biliniyor ve her yere de gönderiliyor.Yetkililerden isteğim bölgemizin bu muhteşem ürününe sahip çıkılması, kooperatif kurulması ve ürünümüzün değerinde satılmasıdır.Köyümüzün hepsinin geçim kaynağı zahterdir.Biz günlük olarak ancak 60 kilogram toplayabiliyoruz.”dedi.

Bir yandan zahter toplarken bir yandan da zahterin her derde deva bir bitki olduğunu söyleyen Koz Kalesinin emekçi kadınları gün boyu zahter topladıklarını söyleyerek evlerinin geçimini bunula sağladıklarını belirttiler.

Zahter tarlasına gelen ziyaretçilerine yeni mahsulden demledikleri zahter çayı ikram eden Koz Kalesinin çiftçileri şifa olsun demeyi de ihmal etmiyorlar.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu