Kan laboratuarlarda üretilmiyor, kan bağışı ile elde ediliyor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bir ünite kanın hayat kurtardığını belirten Türk Kızılay Hatay Şubesi Başkanı Özbakış, “Son bir yılda Türkiye genelinde 3 milyon 800 bin ünite kan bağışında bulunuldu.

Oysa Türkiye’de 35 milyon sağlıklı insan var. Her biri yılda 2 defa kan bağışında bulunsa 70 milyon ünite kan demek. Bu yüzden tüm halkımızı kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz.” dedi. TÜRK Kızılay Hatay Şubesi Başkanı Kudret Özbakış, bir ünite kanın hayat kurtaracağı bilinciyle tüm halkı düzenli olarak kan bağışında bulunmaya davet etti.

Hatay Şubesi olarak, kan bağışının önemi ve bu konuda insanların bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Özbakış, “Hatay’ın her yerinde sendikalar, yerel yönetimler, milli eğitim, okullar, askeri birlikler ve sivil toplum kuruluşları ile hatta bazen siyasi partilerin teşkilatları ile ortak kan bağış kampanyaları yaparak kan bağışı ile ilgili sayıları arttırmaya gayret ediyoruz. Bu konuda bilgilenme ve bilinçlenmeyi arttırmaya çalışıyoruz. Kan bağışı ile ilgili yaptığımız bu çalışmaların yanında kök hücre ile ilgili de çalışmaları devam ettiriyoruz. Çünkü çok sayıda lösemi hastası ve kalıtsal kan hastalığı olan insanlar var bunların ihtiyaçları için kök hücre ve trombosit bağışlarını arttırmak konusunda da çalışmalarımız var” dedi.

7 AYDA 34 BİN 140 ÜNİTE KAN BAĞIŞI YAPILDI

Hatay genelinde son 7 ay içerisinde 34 bin 140 ünite kan bağışının gerçekleştiğini belirten Özbakış, “Ayrıca 417 trombosit bağışı gerçekleşti. Hatay’da aferez trombosit alınması ile ilgili ve insanların Adana’ya kadar yorulmaması ile ilgili bir çalışmamız son aşamaya geldi. Ekim ayı sonunda Allah nasip ederse Atatürk Caddesi’nde Kızılay iş hanının altındaki eski kan alma noktamız da inşallah aferest trombosit alarak buna ihtiyaç olan insanların yakınlarının bağış için il dışına gitmek zorunluluklarını ortadan kaldıracağız.

TÜRK KÖK PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR

“Ayrıca sağlık bakanlığı ile Kızılay ortak bir çalışma ile kök hücre konusunda da Türk kök projesini yürütmektedir. Bu konuda da kök hücre bekleyen ve kök hücre sayesinde hayata yeniden tutunacak Türkiye’de binlerce insan var. Bu proje kapsamında Tüm Türkiye’de kök hücre bağışçı sayımız Ağustos ayı itibariyle 886 bini buldu. Sağlıklı bir birey 18 yaşından itibaren kök hücre bağışı yapabilir ve 50 yaşına kadar bu bağışı bir defa yapması yeterlidir. Bu konuda sağlık bakanlığında bu veriler toplanmakta ve ihtiyaç sahibi olan hasta için bekletilmektedir. Eşleşme olduğu anda da hasta için nakil süreci başlamaktadır” dedi.

ORTA AKDENİZ KAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÖNCÜ DURUMDA

Hatay’ında olarak bağlı olduğu Orta Akdeniz Kan Bölge Müdürlüğü’nün Adana, Mersin, Osmaniye ve ilimizi kapsayan bu bölgenin 90 bin kan bağışı ile Türkiye’de öncü durumda olduğunu belirten Özbakış, “Sadece 2022 yılında şu ana kadar 6 bin 890 kök hücre bağışı toplanmıştır. Bizi sevindiren şeylerden bir tanesi yakın zamanda yapılan kampanyalarda Hatay Eczacı odasında yapılan kampanyada 2 eşleşme ve en son Miraç Ata için yapılan kampanyada da yine eşleşme mevcuttur. Orta Akdeniz kan bölge Müdürlüğü’ndeki 2022 yılı 6 bin 890 kök hücre bağışının 5 bin 300 tanesi Hatay kökenlidir. Bu da il olarak tüm Hatay Kızılay gönüllüleri olarak bizi mutlu eden bir başarı tablosudur.”

ÇALIŞMALARIMIZ ARALIKSIZ SÜRÜYOR

“Orta Akdeniz Kan Bölge Müdürlüğü’ndeki 2022 yılı 6 bin 890 kök hücre bağışının 5 bin 300 tanesi Hatay kökenlidir. Bu da il olarak tüm Hatay Kızılay gönüllüleri olarak bizi mutlu eden bir başarı tablosudur. 2022 yılında yine 254 eşleşme olmuştur orta Akdeniz kan bölge müdürlüğü aracılığı ile bunun 99 tanesi Hatay sayesinde olmuştur. Şu ana kadar Türkiye’de kök hücre ile ilgili yapılan nakil sayısı 4 bin 270 olarak düşünüldüğünde bunlar çok anlamlı sayılardır ve kök hücre bağışı konusunda halkımızın daha çok bilgilenmesi ve bilinçlenmesi için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.

KAN BAĞIŞINA DAVET EDİYORUZ

Tüm halkımızı Kızılay Kan alım merkezlerini gördükleri her yerde düzenli olarak kan bağışına davet eden Özbakış, “Türkiye genelinde 3 milyon 800 bin ünite kan bağışı yapıldı. Oysa Türkiye’de 35 milyon sağlıklı insan var. Sağlıklı bir erkek her 3 ayda bir sağlıklı bir kadın her 4 ayda bir kan bağışında bulunabilir. Kan bağışında bulunmak için bir yakınımızın bir akrabamızın hasta olmasını beklemeden Kızılay’ın en yakın kan alma birimine giderek kan bağışında bulunmaları bir insanlık görevidir. Ve her bir kan bağışından 3 tane kan ürünü çıkmaktadır. Eritrosit, trombosit ve plazma olarak 3 kan ürünü olmakta ve 3 hastaya can olmaktadır.”

KAN LABORATUARLARDA ÜRETİLMİYOR

“Kan laboratuarlarda üretilen bir ürün değildir. Başka bir şekilde de elde edilememektedir. İnsandan sadece bağış yolu ile elde edilebilmektedir. Bu sebeple bağış konusundaki bilinç oluşumunun yükseltilmesi ve bu konuda teşvikler çok önemlidir. Allah korusun hepimizin bir gün bir hastası yakını hastanede olabilir ve biz hastamız ile uğraşırken kan derdine düşmemeliyiz. Kızılay şimdi bunu sağlamaktadır ve bu konuda halkımızı kan bağışına davet etmektedir” diye konuştu.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu