HATODER’den Talasemi Günü Etkinliği

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kısa adı HATODER olan Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği tarafından 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik yoğun katılım ile gerçekleşti.Şah Kral Restaurant’ta Hatoder Başkanı Hasan Yetkin ve  Yönetim kurulu üyeleri Remzi Aydınlı ile Hüseyin Yılmaz’ın  ev sahipliğinde gerçekleşen programa Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim yardımcısı Dr. Yusuf Oktay, Talasemi merkezi sorumlu Hekimi Dr. Gönül Oktay, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde görevli Hematolog Doç. Dr. Gül İlhan, Hematoloji uzmanı Dr. Cihan Ural, Dr. Hasan Göze, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Cemaloğlu, HATODER üyeleri ve  aileleri katıldı.

Son iki yıldır Covid-19 salgını nedeni ile 8 Mayıs Dünya Talasemi Gününde etkinlik düzenlenemediğinden dolayı bu yıl bir araya gelme şansı bulan konuklar bol bol sohbet etme imkanı bulurken Şah Kral Restaurant’tın kendileri için özel hazırladığı menüye tam not verdiler.Aynı zamanda programa katılan minikler de Palyaço Hena ile gönüllerince eğlendiler.

Katılımlarından dolayı tüm konuklara teşekkür ederek sözlerine başlayan Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği Başkanı Hasan Yetkin konuşmasında:”Covid-19 salgını nedeni ile  İki yıldır bir araya gelemediğimiz kıymetli doktorlarımız ,Üyelerimiz ve aileleri ile bir araya gelmenin heyecanını yaşamaktayız. Bildiğiniz üzere tüm dünyayı kasıp kavuran bir illet yaşadık hep birlikte.Öyle ki derneğimizin kurucusu ,başkanımız ve ağabeyimiz Burhan Kerimoğlu’nu da maalesef Covid-19 illetinden kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşadık.Kendisini bir kez daha rahmet ve özlemle anıyoruz.

Dünya Talasemi Günü diye kutladığımız bugün Ülkemizde 08 Mayıs 2003 tarihinde ilk defa Sağlık Bakanlığı ile beraber “Ulusal Talasemi Önleme “ projesi ile, kutlanmaya başlanmıştır. 2003 yılından beri farklı illerimiz de değişik etkinlikler yapılmaktadır. Talasemi hastaları her nekadar hastaları düzenli tedavi ve izlem ile normale yakın bir yaşam sürse de zor ve pahalı bir hastalıktır. Buna karşın Talasemi, toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebilen bir hastalıktır. Talasemi taşıyıcılığı ise nesillerden nesillere aktarılan ırsi  bir özelliktir, hastalığa  dönüşmez ve başkalarına da bulaşmaz. Bu bireyler, tamamen sağlıklıdır. Bazı talasemi taşıyıcılarında solukluk ve halsizlik olabilir. Toplumda en sık görülen demir eksikliği anemisi ile karıştırılarak gereksiz yere uzun süreli demir tedavisi alırlar. Talasemi taşıyıcılarına herhangi bir tedavi gerekmez.

Geçen yıllar zarfında Talasemi konusunda Sağlık Bakanlığımız oldukça başarılı çalışmalara imza atmıştır.Şuan gelinen noktada Sağlık Bakanlığı talasemiyle ilgili hasta bebek doğumlarını önleme adına ülke genelinde çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Dernek olarak bu çalışmaların hız kazanması için bizlere düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye devam ederek hasta bebek doğumunu en aza indirmekte kararlı olduğumuzun altını çizmek isterim.

Bu duygu ve düşüncelerden yola çıkarak talasemi hastası arkadaşlarımızın ”8 MAYIS DÜNYA TALASEMİ GÜNÜ” nü kutlar, yeni hasta doğumlarının da yaşanmamasını temenni ederim.”dedi.

Katılımcılar böylesine güzel bir program düzenledikleri için Hatoder Başkanı Hasan Yetkin ile   Yönetim kurulu üyeleri Remzi Aydınlı ve Hüseyin Yılmaz’a teşekkür ettiler.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu