Hatay kurtuldu, yaşa varol Atatürk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ülkemizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “40 asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz” ve “Hatay benim şahsi meselemdir” ifadeleriyle ilimizin kurtuluşuna giden yolu ardına kadar açtığının bilinciyle Hatay’ımızın anavatana katılışının 83’üncü yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.

40 ASIRLIK TÜRK YURDU DÜŞMAN ELİNDE ESİR KALAMAZ

Adana ziyareti sırasında vatandaşlarla bir araya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Antakyalı Ayşe Fitnat Hanım’ın “Paşam bizi de kurtar!” şeklindeki sözleri üzerine “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz!” diyerek Hatay’ın kurtuluşunu müjdelemişti.

Hastalığının ilerlediği günlerde dahi Hatay sevdasından vazgeçmeyen Atatürk, 1937 yılında “Ben memleketi hiçbir zaman savaşa sürüklemem, fakat Hatay benim için vazgeçilmez bir davam olmuştur. Gerekirse devlet başkanlığından istifa ederim. Bir yurttaş olarak, Hatay topraklarına geçerim ve mücadele ederim” ifadeleriyle kararlığını bir kez daha vurgulamıştı.

HATAY’I ALACAĞIM, MİLLETİM BENİM DEDİĞİME İNANIR

Katıldığı son Cumhuriyet Bayramı programında 29 Ekim 1937’de de Hatay’ı dilinden düşürmeyen Atatürk, “Büyük Meclis’in kürsüsünden milletime söz verdim. Hatay’ı alacağım. Milletim benim dediğime inanır. Sözümü yerine getiremezsem onun huzuruna çıkamam” demecini vermişti.

Türk askerinin Hatay’a girmesinin ardından Hatay devleti kuruldu. 24 Ağustos 1938’de seçimler yapıldı ve 40 kişilik Meclis 2 Eylül 1938 günü açıldı. Tayfur Sökmen Hatay Devlet Başkanlığı’na, Abdülgani Türkmen, Meclis Başkanlığı’na seçildi. Abdurrahman Melek ise Başbakan yapıldı. Devletin adı Hatay Devleti olarak değişti, başkent Antakya oldu. Antakya, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerinden oluşan Hatay Devleti’ne, Reyhanlı ve Yayladağı ilçeleri eklendi.

23 TEMMUZ’DA MECLİS OY BİRLİĞİYLE KARAR ALDI

Hatay Millet Meclisi, 29 Haziran 1939’da oybirliği ile Türkiye’ye katılma kararı aldı. 23 Temmuz 1939’da Pazar günü saat 11.40’ta yapılan Anavatana katılış töreninde, Antakya’da kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi. Böylece, Hatay resmen Türkiye Cumhuriyeti’nin bir vilayeti oldu.

Hatay’ın anavatana katılmasının 83’üncü yıldönümünde hayatının en güç anlarında bile Hatay’ı düşünen ülkemizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Hatay’ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı olan Tayfur Sökmen ve silah arkadaşları ile Hatay’ın anavatana katılması için oy birliğiyle karar alan meclis üyelerini sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu